Τώρα που ήρθαν τα πάνω-κάτω, ο Βρετανός «εθνολαϊκιστής» και πρωτεργάτης του Brexit χαρακτήρισε τον Τραμπ «έναν από τους γνησιότερους φίλους του Ηνωμένου Βασιλείου» και κάλεσε τον πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, να «του στρώσει το κόκκινο χαλί». Το πόσο υπολήπτεται την παρακμασμένη Αλβιώνα ο Τραμπ το έδειξε στη συνάντησή του με τη Συντηρητική πρωθυπουργό Τερέζα Μέι το 2017. Ολο υποδείξεις και συμβουλές, αλλά καμία υπόσχεση για εμπορική στήριξη στο Λονδίνο μετά το Brexit.
Ούτε σύλλογος απόρων κορασίδων…
Τα συγχαρητήρια του Εργατικού Στάρμερ στον Τραμπ ήταν μάλλον στιλιζαρισμένα, θεσμικά και «αγγλοσαξονικά», υποκρύπτοντας στην πραγματικότητα φόβο. Το είχε πει άλλωστε και η Μέι: «Με τον Τραμπ δεν ξέρεις τι μπορείς να περιμένεις».
Ωστόσο, το συρρικνωμένο Συντηρητικό Κόμμα είναι γεμάτο ιδεολογικούς θαυμαστές του νέου (όσο και παλιού) προέδρου των ΗΠΑ. Από τη νέα αρχηγό, αφρικανικής καταγωγής, Κέμι Μπάντενοχ, ως την «πρωθυπουργό των 44 ημερών», Λιζ Τρας, και τη σκληροπυρηνική σε θέματα μετανάστευσης, πρώην υπουργό Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν. Ολες τους έσπευσαν να συγχαρούν λιγωμένα τον Τραμπ, αναπαράγοντας τους ευσεβείς πόθους του Φάρατζ. Ο αρχηγός του Reform UK χαρακτήρισε μεταξύ άλλων τον Αμερικανό φίλο του «γνήσιο ριζοσπάστη, που ενώνει και πάλι τους Αμερικανούς». Προς το παρόν ο Τραμπ διχάζει τους Βρετανούς σε ιδεολογική βάση. Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, Εντ Ντέιβι, έκανε λόγο για «μαύρη, κατάμαυρη μέρα για τον κόσμο, που καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την αποκατάσταση των σχέσεων Βρετανίας-Ε.Ε.». Η συναρχηγός των Πρασίνων, Κάρλα Ντινάιερ, χαρακτήρισε τον Τραμπ «φανατικό, εκφοβιστή και ψεύτη» και κάλεσε όλο τον κόσμο να πολεμήσει τις «πολιτικές μίσους» που εκπροσωπεί.
«Θεός» ή «δαίμονας», ο αμερικανικός λαός αποφάσισε ότι ο Ντον τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα πηγαίνει για γκολφ μόνο τις αργίες.