Ετσι περιέγραψε ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους την εξέλιξη μιας ισραηλινής εισβολής στη Γάζα, που επίκειται από μέρα σε μέρα. Το «πράσινο φως» έχει δοθεί και ο πρώην πρωθυπουργός, Εχούντ Μπαράκ, εμπειροπόλεμος στρατιωτικός ο ίδιος, έδωσε κουράγιο στα «παλικάρια» του για τη «μακρά και αιματηρή σύγκρουση».
Ο Πετρέους θα μπορούσε να είναι το πορτρέτο των αμερικανικών πολέμων της προηγούμενης δεκαετίας. Διετέλεσε διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων σε Ιράκ – Αφγανιστάν και στη συνέχεια επικεφαλής της CIA. Με μεγάλη εμπειρία από οδομαχίες και αντάρτικα πόλης, προειδοποίησε ότι η χερσαία επέμβαση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα μπορεί πολύ σύντομα να εξελιχθεί σε «Μογκαντίσου με αναβολικά». Πάνε ακριβώς 30 χρόνια από το περιστατικό στην πρωτεύουσα της Σομαλίας που πήρε το Χόλιγουντ και το έκανε ταινία. Το 1993 τρία αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk καταρρίφθηκαν από Σομαλούς ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε αιματηρές οδομαχίες με άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που αναπτύχθηκαν για να σώσουν τα πληρώματά τους.
Την ίδια πραγματικότητα θα ζήσουν οι ισραηλινές μπότες στο εχθρικό περιβάλλον της Γάζας, με τον Πετρέους να προειδοποιεί ότι η επιχείρηση μπορεί να κρατήσει… χρόνια. «Δυσκολεύομαι να φανταστώ χειρότερες συνθήκες πολέμου. Υπήρξα κι εγώ διοικητής σε ανάλογες επιχειρήσεις καταστολής εξεγέρσεων σε αστικό περιβάλλον», σημείωσε. «Τέτοιους πολέμους δεν τους κερδίζεις σε 1-2 χρόνια. Χρειάζεται τουλάχιστον μία δεκαετία, όπως έδειξε η εμπειρία μου σε Ιράκ – Αφγανιστάν».
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Κρίνοντας από το τι επικρατεί σήμερα στις δύο χώρες (το Ιράκ σε χάος, το Αφγανιστάν πίσω στη Σαρία), καλύτερα το Ισραήλ να… μη νικήσει όπως το εννοεί ο Πετρέους. Δηλαδή να κερδίσει τον πόλεμο και να χάσει την ειρήνη, όπως κατάφεραν οι ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός στρατηγός πρόσθεσε το αυτονόητο. Μετά την εξουδετέρωση της Χαμάς (μια κουβέντα είναι αυτή), το Ισραήλ οφείλει να αποκαταστήσει τις υπηρεσίες, να ξαναχτίσει τη Γάζα και να ανοικοδομήσει μια σταθερή εξουσία στη Λωρίδα. Με Παλαιστινίους ή χωρίς;