Το Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής «Σπύρος Δοξιάδης», κορωνίδα του οποίου είναι το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», ίσως να αποτελεί μια από τις επαναστατικότερες και πλέον σύγχρονες δράσεις που έχουν γίνει στον τομέα της υγείας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Δεν έχει καμία σημασία αν οι γυναίκες που λαμβάνουν το μήνυμα δικαιούνταν ούτως ή άλλως μία δωρεάν εξέταση, αλλά ότι αυτή η ειδοποίηση θα ενεργοποιήσει όλες εκείνες που το είχαν ξεχάσει, το αμελούσαν ή αδιαφορούσαν.
Σημασία έχει ότι για πρώτη φορά, συστηματικά, οργανωμένα και με ευθύνη του κοινωνικού κράτους αποστέλλεται ένα τέτοιο μήνυμα υπενθύμισης της ζωής.
Οταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα που φέρει το όνομα της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, κάποιοι -η αντιπολίτευση, δηλαδή- προσπάθησαν αφ’ υψηλού, και με τη συνήθη, απαραίτητη δόση κακοπροαίρετης ειρωνείας, να το αποδομήσουν. «Κρούουν ανοιχτές θύρες», «είναι ήδη δωρεάν», «δεν αφορά τις 40άρες», μέχρι και ότι «υπήρχε το πρόγραμμα από το 2017».
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ας δεχθούμε λοιπόν ότι υπήρχε κάτι αντίστοιχο. Ποιος το ήξερε; Ο Ξανθός και ο Πλεύρης; Και πώς επικοινωνήθηκε και οργανώθηκε έτσι ώστε να υπάρχουν απτά αποτελέσματα, δηλαδή να παρακινούνται οι γυναίκες να φροντίζουν την υγεία τους και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να κάνουν τίποτα; Διότι σημειώστε ότι το παραπεμπτικό εκδίδεται άμεσα και αυτοματοποιημένα, με μοναδική προϋπόθεση την άυλη συνταγογράφηση. Κανείς και τίποτα.
Ετσι δικαιολογείται και το «παράπονο» προβεβλημένου υποστηρικτή του ΣΥΡΙΖΑ στο τουίτερ:
«Ενθουσιασμένη η λογίστριά μας που της ήρθε sms για δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία. Προσπαθώ να της εξηγήσω ότι το μέτρο ισχύει από το 2017. “Εμένα, πρώτη φορά μού στέλνουν μήνυμα”. Καταλάβατε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν έχει σημασία μόνο τι φτιάχνεις, αλλά τι επικοινωνείς».
Θα πείτε, μπορεί να ήθελαν αλλά να μην πρόλαβαν. Πολύ σωστά. Αλλά, επειδή τα πάντα σε αυτή τη ζωή κρίνονται εκ του αποτελέσματος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. κρίθηκε στις εκλογές του 2019 από τα αποτελέσματα που έφερε. Το ίδιο θα ισχύσει και στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Η κυβέρνηση θα κριθεί από τις αποφάσεις και τις δράσεις της που έχουν άμεσο, μετρήσιμο αποτύπωμα στην καθημερινότητα των πολιτών και η αντιπολίτευση από τη σοβαρότητα αυτών που υποστηρίζει.