ΤΙ είπε ο Νίκος Παπαϊωάννου; Το αυτονόητο. Ελα, όμως, που δυστυχώς στη χώρα μας τα αυτονόητα δεν είναι… αυτονόητα.
ΠΡΙΝ από λίγους μήνες μπήκε τέλος στην κατάληψη χώρου στο ΑΠΘ, το οποίο ονομαζόταν «Στέκι στο Βιολογικό». Σημαντική λεπτομέρεια: η κατάληψη διήρκεσε 34 ολόκληρα χρόνια! Ναι, καλά διαβάσατε. Από το 1988 κανείς δεν ενόχλησε τους καταληψίες.
ΤΩΡΑ, λοιπόν, που ξεκίνησαν οι εργασίες για τη δημιουργία της βιβλιοθήκης εμφανίστηκαν οι «συνήθεις ύποπτοι». Μπαχαλάκηδες, συνδικαλιστάδες και κάποιοι πανεπιστημιακοί επιχειρούν να σταματήσουν το έργο. Γιατί; Μα, είναι πάρα πολύ απλό. Θέλουν να αναβιώσει η κατάληψη.
ΤΗΝ ίδια ώρα δύο μαθητές Β’ Λυκείου -ο Κωνσταντίνος Παυλάκης και ο Δημήτρης Τζουνάκης- από τη Θέρμη Θεσσαλονίκης δημιούργησαν έναν πρότυπο κβαντικό υπολογιστή με κόστος μόλις 30 ευρώ. Κέρδισαν τον πανελλήνιο διαγωνισμό «Stem Stars Greece» και τώρα ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στον παγκόσμιο μαθητικό διαγωνισμό «International Science and Engineering Fair», που θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ σε λίγες εβδομάδες.
ΤΟ μαύρο και το άσπρο. Η οπισθοδρόμηση και η πρόοδος. Ο ακτιβισμός του μπαχαλιστάν και ο ακτιβισμός μιας χώρας που θέλει να αλλάξει.
Oι εκλογές των social media στη Γερμανία
ΔΥΣΚΟΛΟ, βέβαια, να αλλάξουν τα πράγματα. Εντάξει, μπορεί να γίνουν τα έργα και να ολοκληρωθεί η βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ. Οι μικρές μειοψηφίες, όμως, θα βρουν κάποιον άλλο χώρο, κάποια άλλη αφορμή για να μπαχαλοποιήσουν την κατάσταση.
ΚΑΙ, αλήθεια, οι δύο νεαροί μαθητές που χρησιμοποίησαν την εξυπνάδα τους, τις γνώσεις τους και κόπιασαν να φτιάξουν αυτό τον πρότυπο υπολογιστή τι θα κάνουν… αύριο; Θα θέλουν να σπουδάσουν στο ΑΠΘ ή στο εξωτερικό; Και ακόμα κι αν επιθυμούν να σπουδάσουν στο ΑΠΘ, τι λέτε, δεν είναι αρκετά πιθανό κάποιο πανεπιστήμιο από το εξωτερικό να τους δώσει υποτροφία και όλα όσα χρειάζονται για να γίνουν ερευνητές ή ό,τι άλλο θέλουν;
ΤΟ brain drain δεν μπορεί εύκολα να αντιστραφεί σε brain gain. Δεν έχει σχέση μόνο με το ύψος των μισθών και τη φορολογία. Εννοείται πως παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά, κυρίως, έχει σχέση με τη νοοτροπία. Με τις προσδοκίες, με το όραμα που μπορεί να δώσει μια χώρα στους νέους πολίτες της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το δήλωσε πριν από λίγες ημέρες. Είπε πως το διακύβευμα στις επερχόμενες εκλογές δεν θα είναι Δεξιά, Κέντρο ή Αριστερά, αλλά πρόοδος ή συντήρηση.
ΠΟΛΥ σωστά. Αυτό είναι το διακύβευμα. Αρκεί, βέβαια, να το κατανοήσουν και πολλά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της Ν.Δ., που πολιτεύονται ακόμα σαν να βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’80. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένο πως βρίσκεται στην πλευρά της οπισθοδρόμησης και της αντιμεταρρύθμισης. Οι υπουργοί και οι βουλευτές της κεντροδεξιάς παράταξης, όμως, οφείλουν να έχουν ξεκάθαρα προοδευτική και μεταρρυθμιστική ρότα.