Η πρώτη: Μικρή ομάδα συγγενών των πενήντα επτά ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, φαίνεται να είχε κατασταλάξει, πολύ γρήγορα, για τα αίτια του δυστυχήματος: «Φταίει η κυβέρνηση». Ετσι, σα να μην έλαβε υπόψη της τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν στην τραγωδία. Το μόνο και αδιαμφισβήτητο γεγονός: Αν ο σταθμάρχης δεν έβαζε τα δύο τρένα να τροχιοδρομούν στην ίδια γραμμή -άνοδο και κάθοδο- δεν θα συνέβαινε η μετωπική σύγκρουση. Αυτή η πράξη του καθόρισε την τραγική εξέλιξη. Είναι ένοχος για τον θάνατο πενήντα επτά επιβατών. Φάνηκε ότι την ενδιάφερε περισσότερο να αποδειχθεί ότι η επιλογή του σταθμάρχη ήταν κομματικό ρουσφέτι βουλευτή -δεν μου είναι σαφές αν ήταν συμπολιτευόμενος ή αντιπολιτευόμενος, που δεν έχει και σημασία- με στόχο να ζητηθεί ευθύνη από… την κυβέρνηση που τον έκανε σταθμάρχη!
Δηλαδή, καρφώνουμε το βλέμμα μας στο δένδρο και αρνούμεθα να δούμε την εικόνα του δάσους: Μένουμε στον σταθμάρχη και ποιος και γιατί τον διόρισε στη θέση. Δεν βλέπουμε το δάσος των… «σταθμαρχών» το οποίο σιτίζεται και διαφεντεύει το Δημόσιο και στα δελτία της υπηρεσιακής τους κατάστασης γράφονται άριστοι. Ολοι; Φυσικά όλοι, διότι αξιολογούνται… μεταξύ τους. Δυστυχώς, η αξιολόγηση για την, εν συνόλω, Αριστερά είναι κακό πράγμα.
Παραβλέπεται και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι αν δεν είχε αποχωρήσει ο δεύτερος, σταθμάρχης -πριν λήξει η βάρδιά του- πιθανότατα, λόγω μακράς εμπειρίας, να έβλεπε στον πίνακα τι συνέβαινε και προλάβαινε να αλλάξει τα κλειδιά! Αλλά -εκτός του ότι ο σταθμάρχης είχε στην πλάτη του τον πίνακα!- δήλωσε ότι «δεν θα καθόταν να φυλάει τον σταθμάρχη». Χάσαμε πενήντα επτά ανθρώπους… Τελεία και παύλα.
Η δεύτερη συνισταμένη βάζει σε δοκιμασία τη λογική. Για την έκρηξη -αν δεν είχε συμβεί, ίσως είχαμε λιγότερα θύματα- έχουν δοθεί απίστευτες ερμηνείες. Κυρίαρχη εκείνη που θέλει τη μεταφορά υλικού εύφλεκτου επί της αμαξοστοιχίας. Αλλά αν υπήρχε τέτοιο υλικό, έπρεπε να είχε δηλωθεί. Οπότε άρχισαν οι συνωμοσιολογικές υποθέσεις περί λαθρεμπορίου. Δεν έχω αντιμετωπίσει μεγαλύτερο παραλογισμό στη μακρά μου καριέρα από αυτόν: Η κυβέρνηση είχε κέρδος να συγκαλύψει τη λαθρεμπορία υλικού -αν φορτώθηκε, φορτώθηκε κρυφά- στην εμπορική αμαξοστοιχία; Να πάω ως το τέρμα τον παραλογισμό: Τι συμφέρον έχει η κυβέρνηση να συγκαλύψει την παράνομη μεταφορά εύφλεκτου υλικού που στοίχισε τη ζωή 57 πολιτών και να βάλει απέναντί της όλους τους πολίτες της χώρας που απαιτούν να μάθουν την αλήθεια;
Διά ταύτα: Ποιος φέρει την ευθύνη του παράνομου φορτίου, αν υπήρχε; Η Hellenic Train. Γιατί να καλύψει η κυβέρνηση την Hellenic Train; Μη και θυμώσει και δεν της ξαναμιλήσει η… Μελόνι;
Σας φαίνεται λογικό;