Ο Ναβάλνι βρήκε φρικτό τέλος σε φυλακές υψίστης ασφαλείας του Πούτιν και η χήρα του έγινε ηρωίδα του δυτικού κόσμου.
Η σύζυγος του 40χρονου Ασάνζ, Στέλλα Μόρις-Ασάνζ, φοβάται πως ο άνδρας της θα υποστεί τέτοια μαρτύρια στις αμερικανικές φυλακές, που θα οδηγηθεί μαθηματικά στην αυτοκτονία- αν προηγουμένως δεν τον δολοφονήσει η CIA, όπως αποκάλυψε ένα μηδέποτε διαψευσθέν report του Yahoo News. (Και τότε η ίδια δεν θα γίνει ηρωίδα των BRICS, αλλά το πολύ πολύ αποδέκτρια ενός συμπονετικού χτυπήματος στην πλάτη από τον Πούτιν.)
Μιλώντας αποκλειστικά στην «El Pais», η Στέλλα Ασάνζ δήλωσε έτοιμη για το χειρότερο. Να εκδώσουν σε λίγες μέρες τα βρετανικά δικαστήρια τον 52χρονο Τζούλιαν στις ΗΠΑ κι εκεί να του επιβληθεί η θανατική ποινή, βάσει του -μηδέποτε εφαρμοσθέντος στα χρονικά σε βάρος δημοσιογράφου- Νόμου περί Κατασκοπείας. Η βρετανική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εγγυηθεί για τη ζωή του στις ΗΠΑ, ενώ ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, και ο υπουργός Εσωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, αρνήθηκαν να τη συναντήσουν. «Μόνη μας ασπίδα προστασίας είναι ο κόσμος, που βλέπει και διαμαρτύρεται», υποστηρίζει η Στέλλα Ασάνζ, που θεωρεί την περιπέτεια του συζύγου της πλήγμα για την ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
«Κάποτε οι ΗΠΑ ήταν σημείο αναφοράς για την ελευθερία του λόγου και του Τύπου, ακόμη και στον Ψυχρό Πόλεμο και στο Βιετνάμ. Τώρα η πολιτική δίωξη του Τζούλιαν “κανονικοποίησε” τη βία και τις διώξεις δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο. Θα είναι πολύ εύκολο σε καταπιεστικές κυβερνήσεις να τη χρησιμοποιήσουν ως υπόδειγμα, ώστε να χαμηλώσουν τον πήχη για όλους».
Η γραμμή του αμερικανικού κράτους είναι ότι η υπόθεση Ασάνζ δεν σχετίζεται με την ελευθερία της έκφρασης, που προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, αλλά με «έγκλημα κατασκοπείας από ξένο (σ.σ.: Αυστραλό) υπήκοο». Σε αυτήν θα επιμείνει ως το τέλος.