Ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στο σβήσιμο των ονομάτων από τον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, που γράφτηκαν από φοιτητές. Μετά τις αντιδράσεις, η αρμόδια αντιδήμαρχος δήλωσε ότι αυτό έγινε εν αγνοία της και ότι εάν είχε πέσει στην αντίληψή της δεν θα το επέτρεπε, ενώ λίγη ώρα αργότερα φοιτητές ξαναέγραψαν τα ονόματα.
Ο σύλλογος εργαζομένων του δήμου έχει άλλη θέση από την αντιδήμαρχο. Με ανακοίνωσή του, αφού χαρακτηρίζει αδιανόητη πράξη το σβήσιμο των ονομάτων, επιρρίπτει τις ευθύνες σε αυτούς που έδωσαν εντολή και αρνούνται, όπως επισημαίνει, να την αναλάβουν, φωτογραφίζοντας τη διοίκηση.
Λίγο αργότερα ο δήμαρχος Αθηναίων με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι μία συγγνώμη δεν είναι αρκετή και δεσμεύθηκε ότι σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα εισηγηθεί τη δημιουργία μνημείου για τα θύματα των Τεμπών. Οχι, για τα θύματα στο Μάτι δεν δεσμεύθηκε, άλλωστε και το μνημείο που έχει δημιουργηθεί στη Σταδίου για τους νεκρούς από τις μολότοφ στη Μαρφίν κάθε τόσο βανδαλίζεται από τους «μπαχαλάκηδες».
Στη Λάρισα το Εργατικό Κέντρο της πόλης δημιούργησε μνημείο στην πλατεία του ΟΣΕ για τα 57 θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας, αντίστοιχο μνημείο στέκει από το 2020 στο Νέο Βουτζά, αφιερωμένο στις 102 ψυχές που χάθηκαν από την πυρκαγιά στο Μάτι.
Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη έχει έναν και μοναδικό εθνικό συμβολισμό. Ο Δήμος Αθηναίων αντί για δικαιολογίες ας λάβει τις δέουσες αποφάσεις για την κατασκευή μνημείου ώστε να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων για τα Τέμπη. Και γιατί όχι και για το Μάτι.
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
Οι αριθμοί της μεταπολίτευσης
Ο πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης στην εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου, που διοργανώνει το Μορφωτικό ίδρυμα της τράπεζας με τη συνεργασία της Καθημερινής έδωσε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία και τους σταθμούς της ελληνικής οικονομίας, που καλό είναι να μας προβληματίσουν.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, το 1974 το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας μας σε όρους αγοραστικής δύναμης ξεπερνούσε το αντίστοιχο της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας ενώ ήταν υπερδιπλάσιο της Τουρκίας. Συνολικά, στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, το ελληνικό ΑΕΠ υπολειπόταν μόνο έναντι της Ιταλίας. Σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας όχι μόνο υπολείπεται σημαντικά έναντι των χωρών αυτών αλλά έχει φτάσει στο σημείο να ανταγωνίζεται και αυτό της Τουρκίας. Η περίοδος της μεταπολίτευσης χαρακτηρίσθηκε από τους ασθενείς ρυθμούς ανάπτυξης, όταν ο μέσος ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας ήταν μόλις 1,3% όταν η Ισπανία και η Πορτογαλία «έτρεχα» με σχεδόν διπλάσια ταχύτητα.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για το άμεσο μέλλον; Ο κ. Χαρδούβελης τονίζει το πρόβλημα του δημογραφικού, όπου απαιτούνται πολιτικές που θα δημιουργούν μεσοπρόθεσμα κίνητρα στους νέους για να δημιουργήσουν οικογένεια και το θέμα της παιδείας, όπου είναι αναγκαία μία ριζική μεταρρύθμιση ώστε οι επόμενες γενιές να έχουν τα εφόδια, όχι μόνο για να διεκδικούν τις πιο ποιοτικές και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αλλά και να δημιουργούν νέες επιχειρήσεις που να ανταγωνίζονται διεθνώς και να βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.