ΠΟΙΑ είναι η συζήτηση; Μα, βέβαια, η αποτελεσματικότητα των δηλώσεων πόθεν έσχες. Σχεδόν εξήντα χρόνια έχει πιαστεί κανείς στη φάκα; Οχι. Προφανώς και έχουν γίνει εκατομμύρια δηλώσεις πόθεν έσχες. Λίγες από αυτές έχουν καταδείξει υπέρμετρο -άρα και πιθανά ύποπτο- πλουτισμό. Και ελάχιστες περιπτώσεις έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.
ΟΙ περιπτώσεις Τράγκα και Πάτση, μαζί με την υπόθεση Τσοχατζόπουλου παλαιότερα, αποτελούν τα πιο τρανταχτά παραδείγματα της αποτυχίας των πόθεν έσχες.
ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΣ, ο καθένας μπορεί να δηλώσει ό,τι θέλει. Και, βέβαια, μπορεί να κρύψει ό,τι θέλει. Ειδικά στην εποχή των off shores είναι αστείο να κουβεντιάζουμε για δηλώσεις καταθέσεων και περιουσίας.
ΑΛΛΑ ας υποθέσουμε ότι κάποιος, που έχει αυξήσει με παράνομο τρόπο την περιουσία του, το δηλώσει κανονικά. Γίνεται πραγματικός έλεγχος; Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν πως όχι.
ΤΑ πόθεν έσχες μοιάζουν σαν να είναι το άλλοθι. Πως όλα δηλώνονται. Πως όλα είναι σωστά. Στην πραγματικότητα, δουλευόμαστε κανονικά.
ΤΟ μόνο που προσφέρουν είναι το κους κους μια φορά το χρόνο. Συζητάμε πόσα και τι κατέχουν οι πολιτικοί αρχηγοί, ποιοι είναι οι πλούσιοι και οι φτωχοί της Βουλής.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΤΟ πόθεν έσχες δεν υλοποιεί το σκοπό για τον οποίο θεσμοθετήθηκε. Πρέπει να καταργηθεί, γιατί είναι άνευ ουσίας. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχει έλεγχος των πολιτικών, των δημοσίων υπαλλήλων και των δημοσιογράφων.
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ. Εχει έρθει η ώρα για την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια γενναία μεταρρύθμιση για την καθολική αλλαγή στο πλαίσιο ελέγχου της περιουσίας.
ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει καθολικός έλεγχος όλο το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Τα στοιχεία των υπόχρεων σε δηλώσεις πόθεν έσχες πρέπει να βρίσκονται σε ένα on line σύστημα, το οποίο θα ελέγχει κάθε τραπεζική κίνηση, κάθε αγορά, κάθε μεταβίβαση περιουσιακού στοιχείου σε όλο τον πλανήτη. Οσοι κατέχουν αξιώματα θα πρέπει να ζουν σε καθεστώς «οικονομικού Μεγάλου Αδελφού».
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και από αυτό το σύστημα κάποιοι θα διαφεύγουν. Είναι, βέβαιο, όμως ότι θα διαφεύγουν ελάχιστοι σε σχέση με το παλαιολιθικής εποχής και εντελώς διάτρητο καθεστώς του πόθεν έσχες.