Η μεθόδευση ήταν καλά δουλεμένη. Σταχανοβίτικα. Με προσήλωση και δουλειά μυρμηγκιού. Μετακλητοί υπάλληλοι που είχαν τοποθετηθεί στην ΕΥΠ, έφτιαξαν μια «παράγκα». (Την οποία βέβαια ουδείς φρόντισε να την κατεδαφίσει). Ενα μήνα πριν από τις εκλογές τοποθετούνται ο πρόεδρος και τα μέλη μιας Ανεξάρτητης Αρχής. Με ευρεία πλειοψηφία μάλιστα με τη στήριξη της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ και από τη Ν.Δ. και από το ΠΑΣΟΚ (τότε ΚΙΝ.ΑΛ.). Μόλις μια εβδομάδα πριν διαλυθεί η Βουλή για να διεξαχθούν οι εκλογές του 2019 αλλάζει νύκτωρ ο Ποινικός Κώδικας. Ο οποίος ανάμεσα στα πολλά πολιτικά εγκλήματα που έκανε, ήταν να κάνει πλημμελήματα τις υποκλοπές και τη δωροδοκία-δωροληψία. Επί τρία χρόνια, από το 2019 έως τον Αύγουστο του 2022 η Ανεξάρτητη Αρχή διανύει περίοδο παρατεταμένης χειμέριας νάρκης. Αιφνιδίως «ξυπνά», όταν «σκάει» το θέμα της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη. Τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ αρχίζει να στέλνει στη Βουλή μηνιαία ενημερωτικά δελτία για άρσεις του απορρήτου των επικοινωνιών. Το θέμα ευλόγως το «σηκώνει» ο παθών, ο Ν. Ανδρουλάκης. Αλλά με έναν μαγικό τρόπο χάνει την μπάλα μέσα από τα χέρια του. Η μπάλα βρίσκεται στα χέρια του Α. Τσίπρα. Θαύμα, θαύμα!
Για να φτάσει όμως η μπάλα στα χέρια του «θεσμικού» προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, συνέβησαν κάποια περίεργα πράγματα. Το «υλικό» των νόμιμων, άρα απόρρητων παρακολουθήσεων, φτάνει στα χέρια της «εφημερίδας της τέως κυβερνήσεως». Σε αυτήν την ακριβή μεταβίβαση -τύφλα να έχει ο Μέσι!-μεσολαβούν κάποια «τριγωνάκια»: ΣΥΡΙΖΑ -μέρος της ΑΔΑΕ- «ερευνητική δημοσιογραφία». Ο πρόεδρος ο οποίος επί τρία χρόνια «έδενε τα κορδόνια του στη σέντρα», αίφνης γίνεται το «μηχανάκι» του ματς. Από την άμυνα στην επίθεση και από το κέντρο να παίζει πάνω στον ασβέστη. Ενώ ένα μέλος της Αρχής, μια κυρία που καθόταν στις εξέδρες, μπαίνει ενθουσιωδώς στο γήπεδο. Ετσι φουριόζικα που μπήκε, έπεσαν στο γρασίδι, κάτι «πειστήρια» της πολιτικής διαδρομής της: Συνεργάτης του διοικητή της ΕΥΠ (κ. Αποστολίδη) την περίοδο 2002-2004, το 2003 διορίζεται και συνεργάτης του συνηγόρου του πολίτη (κ. Καμίνης). Μετά το 2015 γίνεται νομική σύμβουλος του τότε υπ. Πολιτισμού (κ. Μπαλτά) και στη συνέχεια το 2016 διορίζεται μέλος της ΑΔΑΕ. Η πολυσχιδής δραστηριότητά της αποδεικνύεται τόσο πολύτιμη, ώστε καθίσταται δεξί χέρι του κ. Ράμμου και ουσιαστικά κρατούσε το μητρώο των εισαγγελικών διατάξεων της ΑΔΑΕ. Δηλαδή, την ουσιαστική σχέση της ΑΔΑΕ με την ΕΥΠ.
Όταν ο κ. Ράμμος αποφάσισε να παίξει -στις 3 Αυγούστου 2022- συστήνεται μια 4μελής επιτροπή για την υπόθεση Ανδρουλάκη. Τα τρία από τα 4 μέλη της (ο κ. Ράμμος, η κ. Παπανικολάου και ο κ. Γκρίτζαλης) είναι της ίδιας προέλευσης και της ίδιας κατεύθυνσης. (Ο κ. Γκρίτζαλης πριν διοριστεί στην ΑΔΑΕ το 2019, κατά την περίοδο 2009-2012 ήταν ειδικός γραμματέας του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Υπουργός τότε ήταν Γ. Ραγκούσης, ο σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Με εξασφαλισμένη πλειοψηφία (3 στους 4) η 4μελής επιτροπή του κ. Ράμμου «κεντάει» στο γήπεδο. Ολο το προηγούμενο μεσοδιάστημα «κεντούσε» η «ερευνητική δημοσιογραφία».
Το αποκορύφωμα ήταν η Μεγάλη Τρίτη της Μεγάλης Παράστασης του Α. Τσίπρα: Το πρωί στην ΑΔΑΕ απ’ όπου φεύγει με τον λευκό φάκελο και το απόγευμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο ενδιάμεσο ο κ. Ράμμος στέλνει και μια επιστολή στον πρωθυπουργό, στον υπ. Δικαιοσύνης και στους αρχηγούς των κομμάτων, προφανώς για να είναι εντάξει. Χωρίς αυτήν τη μεθόδευση ο Α. Τσίπρας δεν θα μπορούσε να πάει την επομένη στη Βουλή για να υποβάλει την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση.
Υποβάλλοντας την πρόταση δυσπιστίας «πέταξε» και έξι ονόματα («έξι στα έξι» καμάρωσε στο βήμα της Βουλής…). Με έξι λέξεις κατάργησε de facto το απόρρητο της ΕΥΠ, το οποίο ουσιαστικά είναι ο πυρήνας της λειτουργίας της. Στα έξι βήματα η εθνική ασφάλεια της χώρας κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Δικαιοσύνης για τις παρακολουθήσεις…
ΑΙΧΜΗ
ΓΙΑΤΙ ΒΡΙΖΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ;
Η αλήθεια είναι ότι μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είχε καλές σχέσεις με την ευγένεια και τον χωρίς χαρακτηρισμούς πολιτικό λόγο. Τις τελευταίες μέρες όμως ξέφυγαν τα πράγματα. Εκτός από τους γνωστούς «τσαμπουκάδες» (Π. Πολάκης, Δ. Τζανακόπουλος οι οποίοι πρωταγωνιστούν) εμφανίστηκαν υβρίζοντας κι άλλοι νεοσσοί του «Πολακισμού».
«Αλήτης», «απατεώνας», «ντροπή σου κ…» κι άλλα τέτοια καλολογικά στοιχεία πρωταγωνίστησαν στον ομηρικό καβγά Δ. Τζανακόπουλου-Γ. Κουμουτσάκου, με το πρωτοπαλίκαρο της Κουμουνδούρου εκτός των «γαλλικών», να απειλεί και με μήνυση. Σε άλλα πάνελ, αλλά και μέσα στην αίθουσα της Βουλής, διακρίθηκαν για το ευγενές λεξιλόγιό τους τα «νέα πουλέν» της «Μεγάλης του Παύλου Σχολής», όπως οι κ. Μπάρκας, Γιαννούλης, Τριανταφυλλίδης ή η κ. Αυγέρη.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Πιθανώς δεν είναι τυχαίο ότι η πύκνωση της χρήσης ύβρεων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, συμπίπτει με την περίοδο της ασφυκτικής πίεσης που αισθάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των επερχόμενων εκλογών. Οπως και να το δει κανείς όμως, είναι περίεργο. Φταίνε τα νεύρα; Φταίει το ότι όταν πιέζονται οι άνθρωποι βγάζουν, αυτό που έχουν μέσα τους; Ή είναι η μόνη τακτική και συμπεριφορά που έχει απομείνει;
Αργησαν, αλλά το κατάλαβαν στη Χ. Τρικούπη
Εμφανείς είναι οι προσπάθειες που κάνει το τελευταίο διάστημα το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να πάρει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ρητορική του. Οι δημοσκοπήσεις είχαν χτυπήσει τα καμπανάκια, αλλά η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στηριζόμενος σε μια υπόθεση που είχε ως πρωταγωνιστή τον Ν. Ανδρουλάκη, το έκαναν απολύτως σαφές στη Χ. Τρικούπη. Η πρόταση μομφής του Α. Τσίπρα, ουσιαστικά χτυπάει κατ’ ευθείαν το ΠΑΣΟΚ.
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ. -παρά τις επιμέρους πολιτικές απώλειες ή «νίκες»- στο τέλος της τριήμερης σύγκρουσης στη Βουλή θα βγουν συσπειρωμένοι. Ενώ το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο «αμήχανος παίχτης». Ενα μέρος των ψηφοφόρων του θα μείνει στις «τσάντες» του Καλογρίτσα ή στον ποινικό Μάξιμο Σαράφη, που προσπάθησε να κλείσει στην φυλακή 3-4 στελέχη του. Ενα άλλο μέρος των ψηφοφόρων, έστω κι αν δεν βλέπει «εκτροπή» ή «αμετάκλητα ένοχους», θα σταθεί στην επιβεβαίωση των παρακολουθήσεων.
Οπως μαθαίνω, όλοι πλέον ανεξάρτητα αν κοιτούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή προς τη Ν.Δ. αντιλαμβάνονται ότι «το κόμμα δεν μπορεί να συνεχίσει να θυμίζει το “διχασμένο κορμί’’ του Μπράιαν ντε Πάλμα», όπως έλεγε γνωστό σινεφίλ στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.…
Κακώς αυτοπροσκαλέσθηκε ο κ. Ράμμος
Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής είναι απολύτως σαφής και κατηγορηματική: «Σύμφωνα με το άρθρο 69 του Συντάγματος κανένας δεν εμφανίζεται στη Βουλή αυτόκλητος για να αναφέρει οτιδήποτε προφορικώς ή εγγράφως». Πολύ περισσότερο δεν δικαιούται να υποδείξει και το χαρακτήρα της συνεδρίασης, όπως π.χ. έκανε ο κ. Ράμμος, ζητώντας απόρρητη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. «Δύο στα δύο» όπως θα έλεγε και ο Α. Τσίπρας…
Και μετά; Καπιτώλιο;
Το «χαρτί» της μομφής δεν κέρδισε. «Λιμοζεύγαρα» αποδείχθηκε, όπως λένε στο καφενείο του χωριού μου. Ούτε η «μπλόφα» έπιασε. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν «τσίμπησε» να προκηρύξει άμεσα εκλογές, όπως θα ήθελε η Κουμουνδούρου. Την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλος αριθμός δημοσκοπήσεων, οι οποίες δείχνουν την ίδια εικόνα: Η διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ δεν πέφτει κάτω από το 6%-7%.
Εμπειροι δημοσκόποι λένε ότι τέτοιες διαφορές δεν ανατρέπονται σε 2-3 μήνες. Ισως γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει σε λειτουργία το plan b. Την προετοιμασία της αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, αλά Τραμπ…