Ο ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ κινδυνεύει να πέσει από τα τερτίπια των λαϊκιστών του κόμματος «Πέντε Αστέρων» που θεωρούν μικρή την ενίσχυση των 24 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει αποφασίσει να διαθέσει η ιταλική κυβέρνηση για την ενίσχυση των ασθενέστερων πολιτών.
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ των «Πέντε Αστέρων», που ιδρύθηκε από τον κωμικό ηθοποιό Μπέπε Γκρίλο εν μέσω της κρίσης του ευρώ, μέχρι τώρα στήριζε την κυβέρνηση Ντράγκι, ωστόσο η νέα ηγεσία του κόμματος, βλέποντας τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις να υποχωρούν, δεν υπερψήφισε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την οικονομία.
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ στα ομόλογα της Ιταλίας φάνηκαν αμέσως, τα επιτόκια ανέβηκαν σημαντικά ενώ το ευρώ υποχώρησε κάτω από την ισοτιμία του ενός δολαρίου.
Ο ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ δεν είναι μόνο ένας ικανός κυβερνήτης για την Ιταλία αλλά και ένα πρόσωπο με ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάκαμψη της ευρωζώνης με την περίφημη φράση του «θα κάνω ό,τι χρειαστεί για το ευρώ» ενώ πρόσφατα μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρότειναν την καθιέρωση πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στην Ιταλία αναδεικνύουν τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας για την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών. Η Ιταλία κινδυνεύει να μείνει ακυβέρνητη σε μία περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα όπου είναι πιθανή ακόμη και η επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και η αποσταθεροποίηση μιας μεγάλης χώρας της ευρωζώνης χαροποιεί μόνο το Κρεμλίνο, ενδεικτικό των λεπτών ισορροπιών που «παίζονται» στον γεωπολιτικό χάρτη.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ χρήσιμα και για εμάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να ναρκοθετήσει το πολιτικό πεδίο ψηφίζοντας την απλή αναλογική προκειμένου να δυσχεράνει την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ένα ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το εφεύρημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» με τον Βαρουφάκη έχει πλέον καταρρεύσει, αλλά η αυτοδυναμία θα κριθεί στις δεύτερες εκλογές.
Η ΕΛΛΑΔΑ έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική, αλλά και σε ζητήματα όπως είναι η ενεργειακή ασφάλεια και η αμυντική θωράκιση. Απαιτείται σταθερότητα στη διακυβέρνηση της χώρας γιατί η Ιταλία είναι κοντά και κανείς δεν θα ήθελε να δει την Ελλάδα ακυβέρνητη ή να ξαναμπαίνει σε περιπέτειες τύπου πρώτου εξαμήνου του 2015.