Υπολογίζεται ότι λείπουν περίπου 80.000 με 100.000 εργαζόμενοι, που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος και να προσελκύσουν ξένους επισκέπτες.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι τουριστικές εισπράξεις σπάνε τα «κοντέρ», στο εννεάμηνο έχουν προσεγγίσει τα 18 δισεκατομμύρια και ο στόχος για ετήσια έσοδα 20 δισεκατομμυρίων φαίνεται εφικτός. Οι πληρότητες των τουριστικών μονάδων παραμένουν υψηλές σε αρκετούς προορισμούς, που σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί η επιμήκυνση της περιόδου και υπάρχει δυνατότητα μονιμότερων συμβάσεων με τους εργαζoμένους.
Η λύση για την έλλειψη προσωπικού είναι η αύξηση των αποδοχών, η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με εκείνη της περιόδου των Μνημονίων. Η ανεργία, από τα υψηλά του 27%, έχει μειωθεί στο 10% και για το 2024 προβλέπεται περαιτέρω συρρίκνωση στο 9,3%, δηλαδή σε επίπεδα προ κρίσης.
Οταν ο τουρισμός κινείται ανοδικά, δεν μπορούν να μένουν οι απολαβές των εργαζομένων σε μέτρια επίπεδα, το ίδιο ισχύει για όλους τους κλάδους όπου παρατηρούνται ελλείψεις προσωπικού.
Η Ελλάδα γίνεται επενδυτικός προορισμός, κεφάλαια συρρέουν στις τράπεζες, ενώ κάθε επιχειρηματική κίνηση συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον. Η αναζωπύρωση της ζήτησης περνά και στο μέτωπο της απασχόλησης, η εισοδηματική σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι πλέον εθνικός στόχος.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για αύξηση εισοδημάτων κατά 25% έως το τέλος της τετραετίας, ήδη με τον νέο Προϋπολογισμό γίνονται οι πρώτες αναπροσαρμογές στον δημόσιο τομέα ύστερα από 14 χρόνια παγώματος μισθών.
Στον ιδιωτικό τομέα, πέρα από τις τριετίες και τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο, η άνοδος των αποδοχών θα προέλθει από τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων και την αυξημένη ζήτηση εργασίας. Για αυτό η λύση για τον τουρισμό είναι να προσφέρεται ένα καλό «πακέτο» όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και στο προσωπικό, μόνο με αυτόν τον τρόπο και οι υπηρεσίες θα αναβαθμιστούν και η θέση της επιχείρησης στον ανταγωνισμό θα βελτιωθεί σημαντικά. Το σημείο ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης πλέον συναντάται σε υψηλότερα επίπεδα.
Στη σφαίρα της γραφικότητας
Πρέπει να αποτελεί ρεκόρ για την πολιτική κατάσταση της χώρας, αλλά δεν θυμόμαστε ξανά τόσο γρήγορη αποδόμηση ενός αρχηγού κόμματος, όπως αυτή της περίπτωσης Κασσελάκη. Ο άγνωστος νέος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτελούσε την ελπίδα ότι μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη, μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες έχει κατρακυλήσει στις έρευνες δημοτικότητας στην έκτη θέση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον παλεύει με το ΚΚΕ για την τρίτη θέση, πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Κάθε δημόσια παρέμβασή του χαρακτηρίζεται από ρηχότητα έως αφέλεια, πρόσφατο παράδειγμα η δήλωσή του ότι οραματίζεται μία Ελλάδα «νοικοκύρηδων».
Ο ίδιος χρειάστηκε να κάνει διευκρινιστική ανάρτηση, δείγμα της ταραχής του, όπου τα πράγματα έγιναν χειρότερα, καθώς ωραιοποίησε τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 και δαιμονοποίησε το σήμερα επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην «κακή Δεξιά». Το ωραίο είναι ότι ισχυρίσθηκε πως περνάει τα λόγια του από κόσκινο, και μόνο που το ανέφερε ως τεκμήριο σοφίας προκάλεσε θυμηδία. Ο κ. Κασσελάκης κινείται πλέον στη σφαίρα της γραφικότητας και όπως φαίνεται δεν έχει δίπλα του κάποιον που θα μπορούσε να τον συμβουλεύει με αποτελεσματικό τρόπο.