Οι λόγοι της κατάρρευσης της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Σολτς είναι γνωστοί: Ακρίβεια, πληθωρισμός, μείωση της αγοραστικής δύναμης και η λαίλαπα του Μεταναστευτικού. Οι εργαζόμενοι στα 9 από τα 10 εργοστάσια της κάποτε εμβληματικής Volkswagen βρίσκονται σε μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Κάτι που σκέπτονται να κάνουν και οι εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους της βαριάς γερμανικής βιομηχανίας, αλλά και της βιομηχανίας παραγωγής ενέργειας.
Οι λόγοι της κατάρρευσης της κυβέρνησης Μπαρνιέ, που είναι επίσης κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά και μειοψηφίας, είναι σχεδόν πανομοιότυποι με ένα πρόσθετο σοβαρό πρόβλημα. Η Γαλλία, εκτός από τα προβλήματα της Γερμανίας, έχει να αντιμετωπίσει κι ένα πρόσθετο σοβαρό πρόβλημα, τη μείωση του τεράστιου χρέους της. Ο Μπαρνιέ παρουσίασε έναν προϋπολογισμό με σημαντικές αυξήσεις των φόρων και με περικοπή δαπανών που φτάνουν τα 60 δισ.! Και η Ακρα Αριστερά και η Ακρα Δεξιά αντιτίθενται στον προϋπολογισμό και σήμερα υποστηρίζουν από κοινού την πρόταση μομφής κατά του Μπαρνιέ, διαθέτοντας την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μελανσόν και Λε Πεν χορεύουν μαζί το βαλς της αβεβαιότητας κι ενδεχομένως της κατάρρευσης της Γαλλίας. Λόγω της συνταγματικής πρόβλεψης, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η διεξαγωγή εκλογών πριν παρέλθουν 12 μήνες από τις προηγούμενες εκλογές και με δεδομένο ότι Μελανσόν και Λε Πεν ούτε θέλουν ούτε μπορούν να συνεργαστούν, η Γαλλία κινδυνεύει από το χειρότερο: την παρατεταμένη αβεβαιότητα και αστάθεια, που οδηγούν εκ του ασφαλούς σε ένα δραματικό αδιέξοδο.
Πίσω από το γαλλογερμανικό δράμα βρίσκονται οι τραγικές, όπως εξελίσσονται, φιγούρες της Α. Μέρκελ και του Ε. Μακρόν, οι οποίοι, μαζί με άλλους μικρού αναστήματος ηγέτες, έχουν οδηγήσει τις χώρες τους, αλλά και την Ευρώπη στο τέλμα και το αδιέξοδο. Αλλωστε, το έλλειμμα ηγεσίας στην Ε.Ε. έχει φανεί καθαρά όλο το τελευταίο διάστημα από την πανδημία και μετά. Η αντίδραση της Ε.Ε. με τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν ο τελευταίος σφυγμός που εξέπεμψε η Ευρώπη εν μέσω χιλιάδων θανάτων. Οι δύο πόλεμοι που ακολούθησαν προκαλώντας ενεργειακή κρίση, πληθωρισμό και ακρίβεια έχουν μείνει αναπάντητοι από την άδουσα και ζαλισμένη Ευρώπη. Παρότι οι κυβερνήσεις πέφτουν σαν ζαλισμένα κοτόπουλα.
Η μοιρολατρία, η αδράνεια ή η κινδυνολογία δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα. Αντιθέτως είναι συνταγές για γρηγορότερη αποσύνθεση. Ευτυχώς στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση Ντράγκι. Η οποία δείχνει να είναι η μόνη λύση για την Ευρώπη. Νέο «Ταμείο Ανάκαμψης» με 800 δισ., προκειμένου η Ευρώπη να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα (με χρηματοδότηση της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της έρευνας), κοινή άμυνα, κοινή ενεργειακή πολιτική και μία πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, οι οποίες με τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή και με τις εξελίξεις στη Συρία θα διογκωθούν.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δύο χαρακτηριστικά τα οποία την κατατάσσουν στις πιο σταθερές χώρες της Ευρώπης: Εχει πολιτική σταθερότητα και βρίσκεται πάλι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας διεκδικώντας μια νέα και ισχυρή Ευρώπη. Ενώ η αντιπολίτευση έχει ένα μόνιμο τρίπτυχο πρόβλημα, μικροπολιτική, αρνητισμό και ανεπεξέργαστες «προτάσεις».
ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ
Πριν από τη χθεσινή συνάντηση Κ. Μητσοτάκη-Κιρ Στάρμερ καμία από τις δύο πλευρές δεν μίλησε για τα γλυπτά του Παρθενώνα. Δεν το έδιναν ούτε ανεπισήμως ως θέμα της ατζέντας των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Βρετανίας. Κάτι η αναξιοπρεπής συμπεριφορά του τέως Βρετανού πρωθυπουργού, Ρ. Σούνακ, ο οποίος ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος βρισκόταν ήδη στο Λονδίνο, αλλά έδωσε μια συνέντευξη στο BBC στην οποία μίλησε και για τα γλυπτά. Και κάτι οι καραδοκούντες λαϊκιστές και στις δύο χώρες, που είναι έτοιμοι να καταγγείλουν «ξεπουλήματα» και «υποχωρήσεις», ήταν αρκετά ώστε οι δύο πρωθυπουργοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Και πριν και μετά τη συνάντηση.
Απλώς μετά τη συνάντηση μάθαμε ότι αν το Βρετανικό Μουσείο πει το «ναι», η Ντάουνινγκ Στριτ δεν θα είναι εμπόδιο. Πρόκειται για μια διπλωματική απάντηση, η οποία παραδόξως είναι πολύ σαφής και παραπέμπει σε συμφωνία, ώστε τα γλυπτά να επιστρέψουν στην Αθήνα. Οι Εργατικοί και ο Κ. Στάρμερ προσωπικά δεν έχουν τις εμμονές και την αδιαλλαξία των Συντηρητικών και του Ρ. Σούνακ, ο οποίος πήγε πολιτικά άκλαυτος. Η ελληνική κυβέρνηση ανακίνησε το θέμα έγκαιρα, προσεκτικά και χωρίς μαξιμαλιστικές διαθέσεις. Γιατί στην πολιτική δεν μετράνε τα μεγάλα λόγια, αλλά τα μεγάλα αποτελέσματα. Κι αν π.χ. συναντηθούν όλες μαζί οι Καρυάτιδες στο Μουσείο της Ακρόπολης, συντροφιά και με τα υπόλοιπα γλυπτά, θα είναι ένα πραγματικά μεγάλο επίτευγμα.
Ο «Guardian» λέει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε «πολύ προχωρημένο στάδιο» και η συμφωνία «βρίσκεται κοντά». Το ίδιο αφήνουν να εννοηθεί και ελληνικές κυβερνητικές πηγές. Και όλοι είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, ώστε να μη γίνει το λάθος. Ολα αυτά μαζί δημιουργούν στέρεη αισιοδοξία ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα σύντομα θα είναι στη θέση τους.
O Mακρόν και το άρθρο 16
Κι αυτό θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η οποία δεν θα εμφανίζει την Ελλάδα να έχει υπογράψει ότι τα γλυπτά που έκλεψε ο Ελγιν «ανήκουν» στο Βρετανικό Μουσείο. Οπως δεν θα εμφανίζει το Βρετανικό Μουσείο να ομολογεί ότι τα γλυπτά είναι «κλεμμένα».
Αν το αποτέλεσμα είναι τα γλυπτά να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ο ρεαλισμός επιβάλλει να καλοδεχτούμε τα γλυπτά και να κλείσουμε τα αφτιά στις άναρθρες κραυγές των ακραίων «πατριωτών της φακής», που είναι σαν να ακούγονται από τώρα, «προδότες», «ξεπουλημένοι», «μεταπράτες της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας» και ίσως «Βρετανοτσολιάδες»…
Το μετρό αλλάζει ήδη τη ζωή
Οσοι έχουν ζήσει στη Θεσσαλονίκη ξέρουν ότι ένα από τα πιο «κολασμένα» λεωφορεία είναι το «31». Είναι αυτό που πηγαίνει από τη Βούλγαρη στα ΚΤΕΛ. Οποια ώρα και να το έπαιρνες, ήταν τίγκα και οι άνθρωποι κολλημένοι ο ένας πάνω στον άλλο. Αν προλάβαινες, βέβαια, να μπεις στο λεωφορείο. Χθες μου τηλεφώνησε φίλος από τα φοιτητικά χρόνια, που ως Σαλονικιός έμεινε στη Θεσσαλονίκη. «Ρε συ», μου λέει έκπληκτος, «είδα σήμερα το “31” στην Καμάρα και ήταν σχεδόν άδειο».
Για όποιον ξέρει τι σημαίνει αυτό δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα άλλο. Και οι Θεσσαλονικείς ξέρουν, γιατί το ζουν. Για όσους δεν ξέρουν, σημαίνει ότι μέσα σε 4 μέρες το μετρό μπήκε στη ζωή της Θεσσαλονίκης και την άλλαξε ήδη…
Διάτρητες Πρέσπες
Αλβανοί που αποτελούν το 25% του πληθυσμού των Σκοπίων και είναι συγκυβερνήτες με το εθνικιστικό VMRO διά του συνασπισμού «Αξίζει» (VLEN) κατηγόρησαν το αντιπολιτευόμενο και μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα DUI για «υποκίνηση διεθνοτικών επεισοδίων». Αφορμή ήταν το κάψιμο μιας σημαίας της FYROM από Αλβανούς υποστηρικτές του DUI. Το κράτος των 5 θρησκευτικών κοινοτήτων (μουσουλμάνοι, ορθόδοξοι, καθολικοί, ευαγγελιστές και Εβραίοι) και των σχεδόν αμέτρητων μειονοτήτων δεν μπορεί να τηρήσει την έστω διάτρητη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν μπορεί και δεν την τηρεί. Και η Ελλάδα ορθώς έχει παγώσει τις ενταξιακές διαδικασίες στην Ε.Ε. Το «Βόρεια» έχει εξαφανιστεί κι έχει μείνει μόνο η «Μακεδονία» εντός κι εκτός Σκοπίων, όπου μπορεί να συμβεί αυτό. Το θέμα με τα εμπορικά σήματα παραμένει άλυτο λειτουργώντας σε βάρος ελληνικών προϊόντων. Και οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία καθυστερούν.
Κι έχουν μείνει εδώ κάποιοι «υπερήφανοι» για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποδεικνύεται ότι και μεγάλο λάθος ήταν και ανεφάρμοστη είναι. Ισως και γι’ αυτό οδεύουν ολοταχώς στη μάχη για την είσοδο στη Βουλή…
ΑΠΟΡΙΕΣ-1
Πώς γίνεται ο άνθρωπος που έλεγε ότι «η θάλασσα δεν έχει σύνορα», να λέει τώρα «εγώ δεν είμαι θιασώτης των ανοιχτών συνόρων»; Ενα rebranding δρόμος;