Χρειάζεται «ειδική» πληροφόρηση ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, που από το 2019 θέτει, δυναμικά και διεθνώς, το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών, θα το συζητούσε με τον Βρετανό ομόλογό του; Υπήρχε αμφιβολία; Σίγουρα, δεν το έθεσε «γιατί ο Μητσοτάκης θέλει τα μάρμαρα για να στήσει εκλογές», όπως δήλωσε ΣΥΡΙΖΑίος τις. Οπότε σημειώνω: Αν ο Μητσοτάκης θέλει «τα μάρμαρα», πετάγεται ως τα λατομεία Διονύσου, που είναι και κοντά, και φέρνει όσα θέλει! Τα Γλυπτά, όμως, απαιτούν σκληρή δουλειά, βούληση και τρόπο!
Από πότε η συζήτηση -διμερούς θέματος με εθνική διάσταση- σε επίπεδο πρωθυπουργών, γίνεται δημόσια και… με ντουντούκα; Πολλώ δε μάλλον, όταν απαιτεί διαπραγμάτευση με ισχυρότατο νομικό υπόβαθρο και πρέπει να συνυπολογιστούν και να καμφθούν μίζερες αντιδράσεις εκατέρωθεν.
Ηδη ο σκιώδης υπουργός Πολιτισμού των Συντηρητικών, Σακίμπ Μπάτι, έθεσε σε αμφισβήτηση… τον πατριωτισμό του Βρετανού πρωθυπουργού: «Ο Κιρ Στάρμερ, ήδη, συνθηκολόγησε για τα νησιά Τσάγκος – το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών αποφάνθηκε η Μ. Βρετανία να τερματίσει αμέσως τον έλεγχό τους- και τώρα φαίνεται πως πρόκειται να υποκύψει και στη ριζοσπαστική Αριστερά και να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα. Το Βρετανικό Μουσείο έχει φροντίσει αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα για γενεές»…
Οτι είναι απροσάρμοστος ο συντηρητικός Μπάτι δεν υπάρχει αμφιβολία. Παραβλέπει ότι «τα πολύτιμα αντικείμενα(!) -μάρμαρα τα αποκαλεί κι αυτός- που το Βρετανικό Μουσείο φρόντισε για γενεές», τα έτριψε με συρματόβουρτσες, τους έριξε κουβάδες χημικά για να τα ασπρίσει, «ξεφλουδίζοντας» τα πρόσωπά τους, λες και πέρασαν ευλογιά! Αγνοεί ότι ο επιμελητής των ελληνικών συλλογών έκλεψε μερικές εκατοντάδες χρυσά τεχνουργήματα που πουλήθηκαν κομμάτι κομματάκι, στο E-Bay, χωρίς ο βρετανικός φύλαξ των γενεών, το Βρετανικό Μουσείο, να αντιληφθεί όχι τις δημοπρασίες αλλά και τι έχει κλαπεί. Δεν τα είχε ποτέ καταχωρίσει!
O Mακρόν και το άρθρο 16
Η επόμενη παράγραφος του Μπάτι αποδεικνύει ότι είναι και ανιστόρητος:
«Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να υπερασπιστεί τη Βρετανία, την κληρονομιά μας και τα πολιτιστικά μας ιδρύματα παγκόσμιας κλάσης».
Σημείωση πρώτη: Η καλύτερη υπεράσπιση της Βρετανίας από τον πρωθυπουργό της είναι η επιστροφή των Γλυπτών, εξαλείφοντας «την οικτρή μήνιν» της αποικιοκρατικής Ιστορίας της.
Σημείωση δεύτερη: Κληρονομιά «τους»; Το πολιτιστικό ίδρυμα, το Βρετανικό Μουσείο δηλαδή, έχει αίθουσα… αρχαίου βρετανικού Πολιτισμού; Οσα αριστουργήματα εκτίθενται είναι αποσπασμένα από Πολιτισμούς. Ούτε ξέρει ότι τα αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας είναι πράγματι παγκόσμιας κλάσης: Επειδή τα εκθέματά τους είναι μοναδικά.
Μα, τι να λέμε τώρα!