Γιατί εάν η κυβέρνηση καταφέρει να φέρει εκεί που ανήκουν τα Γλυπτά, τότε το θετικό κύμα που θα αποκομίσει η Ελλάδα όχι μόνο σε πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο αλλά και σε εκείνο της πολιτικής επικοινωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας θα είναι τεράστιο. Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε «κρυφή διπλωματία μεταξύ μεγιστάνων και άλλων μεγάλων κεφαλών» και διατράνωσε ότι «οι πολιτιστικοί θησαυροί και η ιστορία αυτού του τόπου δεν είναι τσιφλίκι κανενός για να βαπτίζονται επιστροφή και επαναπατρισμός ο δανεισμός και η εκχώρηση του εθνικού μας πλούτου».
Το πρώτο σκέλος της ανακοίνωσης θα μπορούσαν να το είχαν εκδώσει οι μακρινοί απόγονοι του Ελγιν, που δεν θα ήθελαν να διεξάγεται μια διπλωματική μάχη για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, απάντηση δόθηκε από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία για όσους ασχολούνται με τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας είναι από τα λίγα πρόσωπα που μπορούν να χειρισθούν με επιτυχία διεθνούς κλίμακας διαπραγματεύσεις για την επιστροφή αρχαιοτήτων.
Το απέδειξε πρόσφατα με την οριστική επιστροφή στη ζωφόρο του Παρθενώνα του θραύσματος από το Μουσείο του Παλέρμο. Η επιστροφή έγινε με τη μορφή του μακροχρόνιου δανεισμού για 8 έτη, όμως και οι δύο πλευρές συναινούν στον οριστικό επαναπατρισμό του θραύσματος, ενώ η τοπική κυβέρνηση της Σικελίας δήλωσε ότι με αυτό τον τρόπο η Ιταλία δείχνει το δρόμο για την οριστική επιστροφή και των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Λονδίνο.
Το υπουργείο Πολιτισμού επανέλαβε ότι πάγια θέση της χώρας μας είναι πως δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο τη νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής, ενώ η κυβέρνηση κινείται με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα για την επίτευξη του εθνικού στόχου.
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές διαβουλεύσεις με την ηγεσία της Βρετανίας για την επιστροφή των Μαρμάρων και όλα δείχνουν ότι αρκετές δεκαετίες μετά την αναβίωση του αιτήματος από τη Μελίνα Μερκούρη οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην επίτευξη οριστικής συμφωνίας. Ολοι άλλωστε αντιλαμβάνονται ότι, εφόσον επιστρέψουν στην Αθήνα και τοποθετηθούν στη θέση τους, εκεί δηλαδή όπου ανήκουν, δεν πρόκειται να τα αποχωριστούμε ποτέ.
Για αυτό και η αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει, από τώρα προσπαθούν να σκαρφιστούν τι θα λένε για να αντικρούσουν μία μεγάλη εθνική επιτυχία, όπως η επανένωση των Μαρμάρων, εάν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις. Αρκετά όμως με την καταστροφολογία, είχαμε την «ύφεση Μητσοτάκη» το 2020, τώρα περάσαμε στην «κρυφή διπλωματία μεγιστάνων». Ας έρθουν τα Γλυπτά και μετά ας διαδηλώνουν στην Κουμουνδούρου για τις μυστικές διαπραγματεύσεις.