Για αυτό και οι οργισμένες ανακοινώσεις της Κουμουνδούρου κατά του Μητσοτάκη. «Ψίχουλα» τα λεφτά για το Market Pass, λεηλασία στην αγορά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που φέρνει «απάτες και αισχροκέρδεια», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος, Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος συναγωνίζεται σε ακραίους χαρακτηρισμούς μορφώματα του πρόσφατου παρελθόντος.
Αναμενόμενη η αγανάκτηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεχάσει τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. «Ψίχουλα» λοιπόν τα 52 ευρώ που θα κερδίσουν μηνιαίως οι τετραμελείς οικογένειες από το επίδομα αγορών, αλλά δεν έλεγαν τα ίδια οι «αριστεροί του χαβιαριού» όταν η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς» ανέβαζε στα ύψη τους φόρους για τα περισσότερα τρόφιμα πλήττοντας σοβαρά τα φτωχότερα νοικοκυριά.
«Δεν θα πέσουμε για αύξηση δέκα λεπτών στα μακαρόνια», έλεγε με αγωνιστικό πάθος ο Νίκος Φίλης, όταν μετά την καταστροφική διαπραγμάτευση του 2015 ο ΦΠΑ εκτινασσόταν από το 13% στο 24% όχι μόνο για τα ζυμαρικά αλλά για όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Τότε οι φόροι που πλήρωναν οι οικογένειες ήταν «ψίχουλα», όπως και τώρα «ψίχουλα» είναι οι ελαφρύνσεις των πολιτών.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Αυτοί που κατάπιναν την κάμηλον των φόρων τώρα διυλίζουν τις ελαφρύνσεις των πολιτών. Και μιας και αναφέραμε τη λέξη «διύλιση», καλό είναι να πληροφορηθούμε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει το φόρο στους ομίλους διυλιστηρίων, που θα χρηματοδοτήσει το επίδομα των αγορών. Γιατί μέχρι τώρα ο Τσίπρας καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι δεν φορολογεί τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας, αλλά όταν οι ρυθμίσεις πηγαίνουν στη Βουλή, επικαλείται κάθε είδους προφάσεις για να μην τις ψηφίσει, όλη η «πιάτσα» το έχει καταλάβει εδώ και καιρό.
Σε έκτακτες συνθήκες επιβάλλονται έκτακτα μέτρα. Οταν οι τιμές των καυσίμων είχαν εκτιναχθεί στα ύψη, η κυβέρνηση εφήρμοσε το Fuel Pass, το οποίο στη συνέχεια απέσυρε, καθώς αποκαταστάθηκε η ισορροπία στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Το ίδιο πράττει και τώρα που ο πληθωρισμός χτυπά κυρίως τον κλάδο της λιανικής, τον Ιούνιο η πρόβλεψη είναι ότι ο τιμάριθμος θα έχει υποχωρήσει στο 5%, εάν δεν υπάρξουν άλλα απρόοπτα στην ενεργειακή αγορά.
Το βέβαιο είναι ότι ο Μητσοτάκης δεν θέλει να «φρενάρει» την ανάπτυξη, που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό για την τόνωση της απασχόλησης και τη βελτίωση των δημοσιονομικών. Ο Economist χθες δημοσίευσε έρευνα σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια μεταξύ αρκετών χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ως προς την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και τη μείωση του δημόσιου χρέους. Φανταστείτε να μην ήταν και κυβέρνηση «απάτης», όπως λέει και ο δύσμοιρος Ηλιόπουλος, τι θα γινόταν στην ελληνική οικονομία.
Για αυτό οι πολίτες δίνουν ισχυρό προβάδισμα στον Μητσοτάκη έναντι του Τσίπρα για το ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τα θέματα της οικονομίας, των επενδύσεων και όχι μόνο.