ΤΟ πρώτο έχει σχέση με το χρόνο των εκλογών. Μέχρι τελευταία στιγμή διακινούνταν διάφορα αστεία σενάρια, ότι ο πρωθυπουργός θα προκήρυσσε εκλογές τον Ιανουάριο. Ηταν εκτός πραγματικότητας, όπως παλαιότερα σενάρια ότι θα γίνονταν πρόωρες εκλογές το 2020, το 2021, την άνοιξη ή το φθινόπωρο του 2022. Η κουβέντα τελείωσε οριστικά. Οι κάλπες θα στηθούν λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα.
ΑΥΤΟ, πάντως, έχει πλάκα. Γιατί αναδεικνύεται το γεγονός πως τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και σε αρκετά «κέντρα ενημέρωσης» είναι βαθιά νυχτωμένοι για την πραγματικότητα.
ΤΟ δεύτερο πράγμα που έγινε ξεκάθαρο είναι και το πιο σημαντικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε -για μία ακόμη φορά- ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει όσο περισσότερο μπορεί τους πολίτες απέναντι στις αλλεπάλληλες κρίσεις, τηρώντας πάντοτε όσα απαιτούνται ώστε να υπάρχει δημοσιονομική ευστάθεια.
ΤΟ επίδομα «σούπερ μάρκετ» αποτελεί το επόμενο βήμα. Η αντιπολίτευση και τα φιλικά προς εκείνη Μέσα Ενημέρωσης έσπευσαν να το… λοιδορήσουν. Μα τι είναι 52 ευρώ το μήνα για μια τετραμελή οικογένεια, ισχυρίστηκαν. Ενα προεκλογικό πυροτέχνημα, είπαν κάποιοι.
Kαλώς ήλθατε στο τρελοκομείο
Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική. Ναι, κανείς δεν πρόκειται να σωθεί από αυτό το επίδομα. Αλλά ούτε προεκλογικό είναι και, κυρίως, δεν είναι η μοναδική στήριξη στα νοικοκυριά.
ΤΑ ίδια έλεγαν οι αντιπολιτευόμενοι όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Ν.Δ. έδιναν χρήματα για τις αναστολές εργασίας λόγω λοκντάουν και τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Τα ίδια έλεγαν για την επιδότηση λογαριασμών ρεύματος, για το Fuel Pass, για το «καλάθι του νοικοκυριού». Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση έχει δώσει πάνω από 60 δισεκατομμύρια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και αυτά δόθηκαν από το 2020 έως σήμερα. Δεν ήταν… προεκλογικά.
ΚΑΙ δεν ήταν μόνο αυτά. Ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί κατά 34%, ενώ έχει γίνει σημαντικό «κούρεμα» σε φόρους και εισφορές. Οι συντάξεις αυξάνονται για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 800 ευρώ την άνοιξη. Εχουν γίνει 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών ύστερα από μία δεκαετία. Οι επενδύσεις έχουν χτυπήσει «ταβάνι». Η ανεργία έχει πέσει κάτω από 12%. Το ΑΕΠ έχει αυξηθεί κατά 45 δισεκατομμύρια σε σχέση με το 2018. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Και πολλά ακόμα έχουν γίνει τόσο στην οικονομία όσο σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
ΜΕΤΑ από όλα αυτά, το τρίτο πράγμα που έγινε ξεκάθαρο από τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό αφορά στο μέλλον της Ελλάδας με φόντο το 2030. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. όχι μόνο θα κερδίσουν στις επερχόμενες κάλπες, αλλά εκεί θα συντριβεί για μία ακόμη φορά ο λαϊκισμός και η μπαχαλοποίηση που πρεσβεύει ο Αλέξης Τσίπρας. Η Ν.Δ. θα πιάσει το στόχο της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές.
ΤΩΡΑ, αν θα είναι Απρίλιος ή Μάιος, μικρή σημασία έχει. Γι’ αυτό, ας ασχοληθούμε όλοι με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ας σταματήσουμε τα παιχνίδια με τις ημερομηνίες