ΣΧΕΔΟΝ όλοι μείναμε στα σπίτια μας. Οι δρόμοι ήταν άδειοι. Τελικά, έριξε ένα ψιλόβροχο. Το τρολάρισμα έφτασε στα άκρα. Τι γράφτηκε και τι ακούστηκε. Πως κλείνει η χώρα για ψύλλου πήδημα, πως ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει, πως οι μετεωρολόγοι είναι άσχετοι.
ΠΟΣΟΙ, όμως, θυμόμαστε αυτή την ημέρα; Ελάχιστοι. Πάθαμε κάτι που έγινε ένα ημερήσιο προληπτικό lockdown; Οχι, βέβαια. Η κακοκαιρία είχε χτυπήσει την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα προκαλώντας καταστροφές. Αν είχαν επαληθευτεί οι μετεωρολογικές προβλέψεις και η Αττική είχε μπει στο μάτι του κυκλώνα, χωρίς να έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για το τι θα είχε συμβεί;
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
ΑΣ μη γελιόμαστε, οι μετεωρολογικές προβλέψεις δεν μπορούν να έχουν ακρίβεια 100%. Επειδή, όμως, η κλιματική κρίση γεννά άκρως επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, καλό θα ήταν όποτε τα στοιχεία δείχνουν πως θα έχουμε καταιγίδες που μπορεί να προκαλέσουν πλημμύρες ή σφοδρές χιονοπτώσεις, ο κρατικός μηχανισμός, η Πολιτική Προστασία και οι περιφέρειες να δρουν προληπτικά. Θυμόμαστε εξάλλου τι είχε συμβεί πέρσι με τα χιόνια στην Αττική Οδό.
ΣΤΗ Μαγνησία έπρεπε να είχαν υπάρξει απαγορεύσεις μετακινήσεων και να είχαν κλείσει ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας. Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει αν θα έριχνε στον Βόλο και στο Πήλιο 200 ή 800 χιλιοστά βροχής. Οι μετεωρολόγοι, όμως, προειδοποιούσαν για έντονα φαινόμενα.
ΑΝ είχαν ληφθεί προληπτικά μέτρα ίσως να μη θρηνούσαμε ανθρώπινες ζωές. Και σίγουρα δεν θα είχαν κινδυνεύσει ή ταλαιπωρηθεί εκατοντάδες συμπολίτες μας και τουρίστες.
ΑΚΟΜΑ κι αν υποθέσουμε ότι τελικά έριχνε ψιλόβροχο, όπως στην Αττική το 2021, θα πείραζε κάποιον; Το πολύ πολύ να υπήρχε πάλι τρολάρισμα στα κοινωνικά δίκτυα. Καλύτερα, όμως, να γελάμε με την κακοκαιρία που δεν ήρθε, παρά να κλαίμε για την κακοκαιρία που ήρθε.