Η πρώτη απόφαση για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I είναι προάγγελος θετικών εξελίξεων.
Ο συγκεκριμένος οίκος δεν περιλαμβάνεται στους ομίλους που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όμως η απόφασή του να συμπεριλάβει την Ελλάδα ξανά στη «λέσχη» των χωρών με επενδυτική βαθμίδα έχει ιδιαίτερη σημασία για τις διεθνείς αγορές.
Επιπλέον δίνει σήμα για τις επερχόμενες αξιολογήσεις των εγκεκριμένων από τη Φρανκφούρτη οίκων και δεν αποκλείεται μέχρι τον Σεπτέμβριο να επικυρωθεί η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό πρακτικά θα σημάνει χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού για το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις και κυρίως έλευση ισχυρών επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι για όσο διάστημα βρισκόμαστε εκτός επενδυτικής βαθμίδας μόνο το 10% των χρηματοπιστωτικών ομίλων μπορεί να επενδύει σε ελληνικές αξίες, καθώς το υπόλοιπο 90% δεσμεύεται για τοποθετήσεις σε χώρες με υψηλή αξιολόγηση.
Εφόσον λάβουμε τη «σφραγίδα» της επενδυτικής βαθμίδας, ανοίγει η ελληνική αγορά στο σύνολο του διεθνούς κεφαλαίου, με θετικά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία.
Εχει ενδιαφέρον ότι οι Ιάπωνες προχώρησαν στην αναβάθμιση επισημαίνοντας πως η νίκη του κυβερνώντος κόμματος υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη διασφαλίζει τη συνέχιση των πολιτικών με στόχο την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση και τονίζουν ότι οι προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ φέτος και το 2024 παραμένουν σε επίπεδα άνω του 2,3%.
Η σύνθεση του Τασούλα
Το δημόσιο χρέος έχει μειωθεί σε επίπεδα προ πανδημίας, στο 171% του ΑΕΠ, και φέτος αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση στο 161%.
Η Ελλάδα ήδη δανείζεται με επιτόκια χαμηλότερα της Ιταλίας και παραπλήσια της Ισπανίας, ενώ στις 4 Αυγούστου αναμένεται η αξιολόγηση από τον οίκο Scope, που έχει τη χώρα μας μία βαθμίδα προ της επενδυτικής κλίμακας. Ο οίκος Scope αναμένεται να λάβει έγκριση από την ΕΚΤ εντός του Αυγούστου, επομένως μπορεί να γίνει και ο πρώτος πιστοποιημένος όμιλος που θα δώσει τη σφραγίδα στη χώρα μας.
Από τα επενδυτικά «σκουπίδια» που είχαν καταλήξει οι ελληνικοί τίτλοι το καλοκαίρι του 2015, μετά το τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα, τώρα απέχουμε μισό βήμα από την επιστροφή στην κανονικότητα. Απαιτήθηκαν 8 χρόνια για να επιτευχθεί αυτό και κυρίως μεγάλες θυσίες από τους πολίτες, που πλήρωσαν ακριβά τους λαϊκισμούς και τις μαγικές υποσχέσεις. Από αυτή τη διαδρομή, το βασικότερο μάθημα που προκύπτει είναι ότι η ζημιά μπορεί να γίνει εύκολα, αρκούν λίγα 24ωρα τραγικών πολιτικά αποφάσεων, αλλά η ανάκτηση των απωλειών απαιτεί χρόνο και δυσβάστακτα μέτρα. Ας το έχουμε υπόψη μας.
Πολυσυλλεκτικός Μπακογιάννης
Την ώρα που οι «σύντροφοι» στον ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο που θα τεθεί υποψήφιος στον Δήμο Αθηναίων, ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης, ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιό του, το οποίο είναι πολυσυλλεκτικό, αλλά κυρίως αποτελείται από εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
Υπάρχουν ονόματα γνωστά, όπως ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Κριστόφ Βαζέχα ή ο σχεδιαστής μόδας Βασίλης Ζούλιας, αλλά ταυτόχρονα στο ψηφοδέλτιο μετέχουν ο 64χρονος Δημήτρης Περαντζάκης, ο οποίος ήταν άστεγος, όμως μέσα από τις κοινωνικές δομές του δήμου κατάφερε να σταθεί όρθιος, ο Χάρης Περδίκης, πρόεδρος στην Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με αμαξίδιο, ή η 18χρονη Παναγιώτα Στεργιοπούλου, αριστούχος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.
Κάθε προεκλογική περίοδος είναι απρόβλεπτη, όμως, εάν ο κ. Μπακογιάννης συνεχίσει να κινείται με την ίδια συνέπεια, αναδεικνύοντας το έργο που έχει γίνει στις γειτονιές της πόλης αλλά και αναγνωρίζοντας λάθη, το αποτέλεσμα της κάλπης θα δικαιώσει την προσπάθειά του.