Η πρόκληση για να επισκεφθούμε τις πόλεις που γεωγραφικά προσδιορίζονται στη Θράκη δεν είναι ότι απέχουν μερικά χιλιόμετρα από τα τουρκικά ή βουλγαρικά σύνορα, όπως ίσως πολλοί νομίζουν, όσο ότι διαθέτουν μια φύση μοναδική και ένα πολιτιστικό απόθεμα που τις συνδέει με τους αρχαίους χρόνους αλλά και τη σύγχρονη Ιστορία, με τους Βαλκανικούς Πολέμους και τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η Θράκη, ίσως πήρε το όνομά της από τον προπάτορα Θραξ, γιο του Αρη, ή και τον ίδιο τον θεό του πολέμου, όπως αναφέρει ο Ευριπίδης: «Ο Αρης Θραξ, προστάτης των Θρακών, που η χρυσή του ασπίδα φυλασσόταν στη Βιστωνίδα λίμνη». Σήμερα αυτή η λίμνη, τα παραποτάμια δάση της και ο υδροβιότοπός της προστατεύονται από τη Συνθήκη Ραμσάρ, προσφέροντας σε εκατοντάδες είδη πουλιών φιλόξενη φωλιά και στους επισκέπτες ένα μαγευτικό περιβάλλον.
Eνα μεγάλο παλίμψηστο είναι η Θράκη, πάνω στο οποίο διαβάζεται η Ιστορία από τους προϊστορικούς χρόνους ως τους σύγχρονους, με πολλές προσπάθειες, στο μεταξύ, από γείτονες για να την κατακτήσουν. Μνημεία της αρχαιότητας, του Βυζάντιου, της Οθωμανοκρατίας, καθώς και της νεότερης Ιστορίας πλουτίζουν την ταξιδιωτική εμπειρία και μας φέρνουν σε επαφή με τις ιστορίες των ανθρώπων που ήρθαν και ρίζωσαν εδώ, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, και πρόκοψαν και χαίρονται τον ευλογημένο τόπο.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Αν γράφω όλα αυτά είναι γιατί καθώς τα τελευταία χρόνια επισκέπτομαι , με διάφορες αφορμές, τη Θράκη, έκπληκτη κάθε φορά, ανακαλύπτω την ομορφιά της, τους θησαυρούς της, τις σπουδαίες αρχαιότητές της, τους φιλόξενους κατοίκους της, την ιδιαίτερη κουζίνα της. Αμφιβάλλω πόσοι από μας που μένουμε από τη Λάρισα και κάτω, θα σκεφτόμασταν να ταξιδέψουμε ως εδώ επάνω για να την γνωρίσουμε. Ισως, μας φαίνεται σπουδαιότερο ότι ταξιδεύουμε στις πόλεις της Ευρώπης, που πήγαμε και ξαναπήγαμε, από το να πάμε στις πόλεις, στις εσχατιές της χώρας, με ένα ιδιαίτερο χρώμα, κοινωνική σύνθεση, βαρύ πολιτιστικό απόθεμα στη μεγάλη ιστορική διαχρονία.
Εδώ, μιλούν για τους Παλαιολόγους, για τους Κομνηνούς, για Βυζάντιο και Αβδηρα και Αναστασιούπολη και Μαξιμιανούπολη, λες και μόλις πέρασε ο χρόνος που τα σκέπασε όλα με τη σκόνη του….