Είναι το μέρος με τα τρεχούμενα νερά και τα βαθύσκιωτα σπήλαια που αναφέρουν οι αρχαίοι συγγραφείς, όπου ο μέγιστος φιλόσοφος της αρχαιότητας δίδαξε το μεγαλείο της κλασικής ελληνικής σκέψης και τα ιδανικά της πλατωνικής φιλοσοφίας στον γιο του βασιλέα της Μακεδονίας, Φιλίππου Β’, τον Αλέξανδρο, και τους άλλους ευπατρίδες της μακεδονικής Αυλής. Η συνάντηση αυτών των δύο μέγιστων προσωπικοτήτων του αρχαίου κόσμου στο Νυμφαίο της Μίεζας έμελλε να επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον της ανθρωπότητας και ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού. Για περίπου δύο χρόνια (343 π.Χ.–340 π.Χ.) ο Μέγας Αλέξανδρος ζούσε, μελετούσε και αθλούνταν στη Σχολή του Αριστοτέλη, πριν μετακομίσει στην Πέλλα ως αντιβασιλέας, καθώς ο πατέρας του (Φίλιππος Β’) έλειπε στην Πέρινθο και στο Βυζάντιο.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Σήμερα, ακριβώς απέναντι λειτουργεί το Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους. Πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο, δωρεά της οικογένειας του Χρήστου Λαναρά, και ανήκει στον Δήμο Νάουσας. Ομως, ο δήμαρχος Νικόλας Καρανικόλας έχει βάλει στόχο να αναδείξει συνολικά την περιοχή. Και αν κινηθεί το ίδιο αποτελεσματικά όπως στην περίπτωση της επαναλειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου «3-5 Πηγάδια», τότε θα κερδίσει με άνεση το στοίχημα. Πριν από μερικές μέρες, ο δήμαρχος μετέβη στην Αθήνα, όπου -μεταξύ άλλων- είχε συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνη Γεωργιάδη. Με καμάρι του έδειξε το master plan για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και του πολιτιστικού κέντρου της Σχολής του Αριστοτέλη. Οπως τόνισε, πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που έχει σχεδιαστεί με τη συνεργασία του δήμου και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα το επόμενο διάστημα στους δημότες της Νάουσας.
Η κατάρτιση ενός master plan, και μάλιστα από ένα αξιοσέβαστο δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, αποδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζει το θέμα ο δήμαρχος και παράλληλα φωτίζει το συνολικό όραμά του για την περιοχή. Η Νάουσα επανέρχεται και βγαίνει από την απομόνωση, και κυρίως την εσωστρέφεια, τη μιζέρια και την γκρίνια. Η πνοή της δημοτικής Αρχής έχει φέρει νέο «αέρα», και κυρίως απτά αποτελέσματα στην πόλη. Με την επαναλειτουργία των «3-5 Πηγαδιών», ο Νικόλας Καρανικόλας κατάφερε να πετύχει εκεί όπου οι προκάτοχοί του απέτυχαν. Παράλληλα, εξακολουθεί να διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την κεντρική διοίκηση, γεγονός που αποδεικνύεται πολύτιμο στη γρήγορη εκτέλεση των έργων…
Η ανάδειξη της Σχολής του Αριστοτέλη μόνο θετικό αντίκτυπο θα έχει συνολικά στην περιοχή. Και θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από πολλά χρόνια. Κάλλιο αργά παρά ποτέ…