ΚΑΘΩΣ ακραία και λαϊκιστικά κόμματα ισχυροποιούνται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, πρέπει να μπουν στο τραπέζι τα προβλήματα που δημιουργούν αυτή την κατάσταση, αλλά και οι ρεαλιστικές λύσεις που μπορούν να δοθούν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε για μια ακόμη φορά πως κινείται στο μέτωπο της λογικής και του ορθολογισμού, και κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Γάλλο φιλόσοφο Πασκάλ Μπρικνέρ -σε εκδήλωση του ενημερωτικού ιστότοπου iefimerida- παρουσίασε τις ξεκάθαρες θέσεις του για όλα αυτά τα ζητήματα. Γιατί αυτά τα θέματα που απασχόλησαν την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ θα απασχολήσουν και την πολιτική συζήτηση στη χώρα μας με φόντο τις εθνικές κάλπες του 2027.
ΣΥΜΦΩΝΑ με τον πρωθυπουργό, το μεγάλο διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών ήταν για μία ακόμη φορά «η οικονομία, ανόητε» -κατά την ιστορική φράση του συμβούλου του Κλίντον «it’s the economy, stupid». Οπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι καλό όταν μια χώρα αυξάνει το ΑΕΠ της και πηγαίνει καλά δημοσιονομικά, αλλά αυτό δεν λέει κάτι στους πολίτες όταν δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Αρα, η μοναδική λύση που υπάρχει σε αυτό το κορυφαίο πρόβλημα είναι η αύξηση των μισθών και η μείωση των φόρων. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση από το 2019, αλλά προφανώς πρέπει να το κάνει με μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα από εδώ και πέρα.
ΤΟ άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η εσωτερική ασφάλεια και η μετανάστευση, που δημιουργεί κρίσεις σε όλη την Ευρώπη και αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού και για τη χώρα μας. Και δεν πρόκειται για κάποια δεξιά ή ακόμα και ακροδεξιά πολιτική. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το 80% των πολιτών απαιτεί μια πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, άρα αυτό το ζήτημα, πια, διαπερνά οριζόντια όλους τους πολιτικούς χώρους. Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός χρειάζεται να υπάρχει ένας φράχτης, για να εμποδίζονται τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και οι αθρόες ροές, αλλά και μια «πόρτα», ώστε να εισέρχεται με κανονικότητα και ελέγχους περιορισμένος αριθμός μεταναστών.
ΤΟ τρίτο ζήτημα είναι αυτό που αποκαλείται woke ατζέντα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποίησε μια τολμηρή μεταρρύθμιση με τον νόμο για τον γάμο των ομοφύλων. Αυτό αποδεικνύει πως δεν έχει ιδεοληψίες και πως σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ακόμα κι αν πρόκειται για μικρές μειοψηφίες. Αλλά, όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κυρίως στις ΗΠΑ, τείνει να αντιστραφεί η κατάσταση και να οδηγηθεί στην «τυραννία των μειοψηφιών της woke κουλτούρας». Και το θέμα δεν αφορά μόνο στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά σε μια κουλτούρα ισοπέδωσης, που ξεκινάει με μανδύα τον πολιτικό ορθολογισμό, αλλά καταλήγει να χαρακτηρίζει ως ιδεοληπτικό και ακραίο όποιον δεν συμφωνεί με τις αρχές του woke κινήματος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για μία ακόμη φορά, αποδεικνύει πως ύστερα από σχεδόν έξι χρόνια στην πρωθυπουργία παραμένει βαθιά γειωμένος με τα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία. Αναγνωρίζει πως η «τσέπη» είναι το βαθύ πρόβλημα των πολιτών, αλλά και πως ζητήματα όπως η ασφάλεια, το Μεταναστευτικό και η woke ατζέντα δημιουργούν πολιτικές αναταράξεις. Τολμάει να μιλάει ανοιχτά γι’ αυτά, χωρίς φόβο και πάθος. Και προτείνει ρεαλιστικές πολιτικές για την αντιμετώπισή τους. Αυτή είναι και η σωστή συνταγή στον δρόμο για τις εκλογές του 2027.