Οι πολίτες έδωσαν άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Νέα Δημοκρατία, ενώ η αντιπολίτευση, κατακερματισμένη και ετερόκλητη, έχει να αντιμετωπίσει τα δικά της ζητήματα, ιδίως στον ΣΥΡΙΖA, στον οποίο η αποχώρηση Τσίπρα προκαλεί ήδη εσωκομματικό τσουνάμι.
Η αίσθηση πως η κυβέρνηση «παίζει μόνη της μπάλα» λόγω της κυριαρχίας της στο πολιτικό σκηνικό ενέχει έναν σημαντικό κίνδυνο. Να θεωρηθεί από ορισμένους ότι έλαβε μία λευκή επιταγή χωρίς ημερομηνία λήξης. Για αυτό και ήταν απολύτως καίριες οι επισημάνσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι τα μέλη της κυβέρνησης είναι υπηρέτες των πολιτών και του δημόσιου συμφέροντος, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αλαζονείας και πολύ περισσότερο διαφθοράς.
Στην πολιτική τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ο Μητσοτάκης δεν κέρδισε τυχαία την ανανέωση της θητείας του. Δούλεψε σκληρά βάσει συγκεκριμένου σχεδίου, απέφυγε τις ακρότητες αλλά και τη «μεγάλη ζωή», παρέμεινε εστιασμένος στα κεντρικά ζητήματα της διακυβέρνησης και δεν κρύφθηκε πίσω από τα λάθη. Ενδεχομένως, η αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων, όχι με τη λογική της συγκάλυψης ευθυνών αλλά της άμεσης διορθωτικής πορείας, να αποτέλεσε ένα από τα δυνατά σημεία της πρώτης τετραετίας.
Η νέα τετραετία ξεκινά με καλούς οιωνούς. Η κυβέρνηση είναι πιο έμπειρη, ελπίζουμε ότι δεν θα ενσκήψει δεύτερη πανδημία ή άλλες απρόβλεπτες εξελίξεις που θα ταρακουνήσουν τον πλανήτη, ενώ οι μηχανές της οικονομίας έχουν ενεργοποιηθεί με τη βοήθεια και του Ταμείου Ανάκαμψης, που αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στους παραγωγικούς τομείς της αγοράς.
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
Ο βασικός κίνδυνος προέρχεται από τον εφησυχασμό, που μπορεί εύκολα να προκύψει εάν κάποιοι θεωρήσουν ότι η εξουσία είναι παντοτινή. Και πάλι ο πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα λέγοντας ότι οι απαιτήσεις των πολιτών είναι υψηλές, ο πήχης δεν είναι χαμηλός και απαιτείται δουλειά με διαφάνεια και μετριοπάθεια.
Η Νέα Δημοκρατία έχει ενσωματώσει στις τάξεις της ένα ευρύ, όπως φάνηκε στις εκλογές, τμήμα του εκλογικού σώματος, που εκτείνεται από τη Δεξιά και την Κεντροδεξιά μέχρι την Κεντροαριστερά. Οι απώλειες στα δεξιά της αναπληρώθηκαν από τις εισροές των κεντρώων ψηφοφόρων. Η μεσαία τάξη στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά είναι και αυστηρός κριτής της.
Κάθε υπουργός και υφυπουργός οφείλει να εργαστεί χωρίς φανφάρες, με διαφάνεια και διαρκή λογοδοσία. Τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να απασχολούν το κυβερνητικό επιτελείο, γιατί εντέλει η σύγκριση πλέον δεν θα γίνεται με την περίοδο Τσίπρα αλλά με τα όσα έχει δεσμευθεί να πράξει η Ν.Δ. στη νέα τετραετία.
Περί ευπρέπειας
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ορισμένοι δημοσιολογούντες εξέλαβαν ως «απρεπή» τη δήλωση του Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες σχετικά με την παραίτηση του Τσίπρα. Κι όμως, η δήλωση του πρωθυπουργού ήταν πολιτική τοποθέτηση και όχι προσωπική επίθεση. Τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα που τα τελευταία χρόνια, και στην κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση, ταυτίστηκε με την τοξικότητα, με τον διχαστικό λόγο, αλλά και με την εκκωφαντική αναποτελεσματικότητα, όταν τελικά κλήθηκε να διαχειριστεί τις τύχες του τόπου». Θυμίζουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης, αν και είχαν στοχοποιηθεί προσωπικά ο ίδιος και η οικογένειά του από τον κ. Τσίπρα, ποτέ δεν είχε απαντήσει σε ανάλογο τόνο. Και για όσους ξεχνούν γρήγορα, θυμίζουμε ότι στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα, πριν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου, ο Τσίπρας έλεγε ότι «καλό είναι ο Μητσοτάκης να αρχίσει από τώρα να πακετάρει τα πράγματά του από το Μαξίμου». Προχθές, ο πρωθυπουργός δεν είπε να πακετάρει ο Τσίπρας τα πράγματά του από την Κουμουνδούρου, για να αντιληφθούμε τι σημαίνει προσωπική επίθεση.