Ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να μάθει από τα λάθη, να πάρει μαθήματα από τα παθήματα, για να μπορεί να ανεβάσει το επίπεδο πρόληψης, που είναι και το ζητούμενο. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την καταστροφική πυρκαγιά στην Πεντέλη: 8 στα 10 σπίτια που έπαθαν μεγάλες ζημιές δεν είχαν κάνει δήλωση για καθαρισμό οικοπέδου, ενώ τα 2 στα 10 που είχαν κάνει υπέστησαν μικρές ζημιές.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και η ευθύνη για οποιαδήποτε καταστροφή βαρύνει το κράτος. Δεν τίθεται καν προς συζήτηση το θέμα. Το αντίθετο ισχυρίζονταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το 2018, όταν κατηγορούσαν την αυθαίρετη δόμηση -δηλαδή τους ιδιοκτήτες ακινήτων- για την εθνική τραγωδία με τους 104 νεκρούς στο Μάτι.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΑΛΛΑ υπάρχει και κάτι που μπορούν να κάνουν οι πολίτες για να ενισχύσουν την αντιπυρική θωράκιση της κατοικίας τους. Να καθαρίσουν το οικόπεδό τους. Ναι, είναι απλό, λογικό και έχει χαμηλό κόστος σε σχέση με την αξία του ακινήτου τους. Είναι κάτι που θα πρέπει να το κάνουν κάθε χρόνο όσοι έχουν σπίτι που γειτνιάζει με κάποιο δάσος. Με δική τους πρωτοβουλία, όπως κάνουν τη συντήρηση της κατοικίας τους, έτσι να καθαρίζουν και το οικόπεδό τους από την καύσιμη ύλη.
ΦΕΤΟΣ, για πρώτη φορά, η κυβέρνηση προχώρησε στη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας για τους καθαρισμούς οικοπέδων. Oπως ήταν αναμενόμενο υπήρξαν αντιδράσεις, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για κάτι αυτονόητο. Παρ’ όλα αυτά, πάνω από 800.000 ιδιοκτήτες ακινήτων καθάρισαν τα οικόπεδά τους και το δήλωσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Την επόμενη χρονιά, το λογικό είναι πως θα το κάνουν ακόμα περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων.
ΒΕΒΑΙΑ, υπήρξαν και γραφικότητες. Ενώ αρκετοί δήμοι ανταποκρίθηκαν με οργάνωση και ταχύτητα στην αποκομιδή της καύσιμης ύλης, υπήρξαν και αρκετοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τα άφησαν σε γωνιές δρόμων, δημιουργώντας εστίες κινδύνου για φούντωμα πυρκαγιάς. Πρόκειται για απαράδεκτο φαινόμενο ανευθυνότητας, το οποίο, βέβαια, συνοδεύτηκε από τις γνωστές αστείες δικαιολογίες κάποιων δήμων, που ποτέ και για καμία δουλειά δεν έχουν ούτε χρήματα ούτε προσωπικό. Μόνο που εκτίθενται από τους υπόλοιπους δήμους, που κάνουν σωστά τη δουλειά. Για την επόμενη χρονιά, πάντως, οι δήμοι οφείλουν να ζητήσουν όποια βοήθεια χρειάζονται από την κυβέρνηση και να προετοιμαστούν κατάλληλα, ώστε να μπορέσουν να μαζέψουν την καύσιμη ύλη.
ΟΙ καθαρισμοί οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες και η απομάκρυνση της καύσιμης ύλης μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη δημιουργία του νέου μοντέλου αντιπυρικής προστασίας για τα περιαστικά δάση.