Πρόκειται ίσως για τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση της Μεταπολίτευσης που μπορεί να αλλάξει τα πάντα στη λειτουργία του κράτους, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής για τους πολίτες.
Η φοροδιαφυγή αποτελεί τη μεγάλη γάγγραινα της ελληνικής οικονομίας, υπολογίζεται ότι περίπου ένα 10 με 15% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος διακινείται κάτω από τα επίσημα ραντάρ της οικονομίας.
Δηλαδή ένα ποσό που ετησίως ξεπερνά τα 20 με 30 δισεκατομμύρια ευρώ παραμένει αδήλωτο στην εφορία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται επιπροσθέτως οι συνεπείς φορολογούμενοι και να περιορίζονται οι δυνατότητες του κράτους για μείωση των άμεσων και έμμεσων φόρων.
Η αντιμετώπιση του φαινομένου της μαύρης οικονομίας απαιτεί τολμηρά βήματα και φαίνεται πως ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να τα υλοποιήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
Για παράδειγμα, η σύνδεση των μηχανημάτων POS με τις ταμειακές μηχανές πρέπει να γίνει τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2024, ώστε να σταματήσει η «φάμπρικα» των αθέατων στην εφορία συναλλαγών, οι οποίες απευθείας διοχετεύονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Επιπλέον, είναι σημαντικό να δοθούν κίνητρα στους φορολογουμένους προκειμένου να ζητούν αποδείξεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πολίτες που θα καταγγείλουν ψηφιακά έναν επαγγελματία ή έναν επιχειρηματία ο οποίος αρνήθηκε να τους δώσει απόδειξη για τις υπηρεσίες που προσέφερε θα επιβραβεύονται με ένα ποσό πολλαπλάσιο του ποσού της απόδειξης. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα κίνητρο στους πολίτες να ζητούν αποδείξεις, και γιατί όχι να κερδίζουν φοροαπαλλαγές ενημερώνοντας τις Αρχές, ενώ οι επαγγελματίες θα γνωρίζουν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αποκαλυφθούν οι αδήλωτες συναλλαγές τους.
Ταυτόχρονα, πρέπει να ενεργοποιηθεί ξανά ο θεσμός του εργόσημου, υπάρχουν δεκάδες επαγγέλματα τα οποία κινούνται με προσωπικό μερικής απασχόλησης. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις εστίασης που προσφέρουν υπηρεσίες delivery θα πρέπει να εκδίδουν εργόσημα για τους οδηγούς που χρησιμοποιούν για τη διανομή των τροφίμων. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει για τα αγροτικά επαγγέλματα, όπου επίσης η φοροδιαφυγή έχει λάβει δομικά χαρακτηριστικά και ένα μεγάλο τμήμα της παραγωγής διακινείται χωρίς παραστατικά.
Συνολικά, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της παραοικονομίας, η Ελλάδα, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Κομισιόν, έχει τις δεύτερες μεγαλύτερες απώλειες εσόδων από ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά τη Ρουμανία.
Εάν αποδώσουν τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, τα δημοσιονομικά περιθώρια θα διευρυνθούν και θα υπάρχουν πόροι για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, δηλαδή για καλύτερες υπηρεσίες Παιδείας και Υγείας. Η πάταξη της μαύρης οικονομίας είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και μακάρι η πρωτοβουλία αυτή να πετύχει με ευρύτερη πολιτική συναίνεση αλλά κυρίως κοινωνική. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι όποιος κλέβει την εφορία τελικά φορτώνει τα βάρη στους έντιμους και συνεπείς φορολογουμένους.
Για αυτό και τελικά το σύνθημα που σημάδεψε τη θητεία του Στέφανου Μάνου, τη δεκαετία του ’90, στο υπουργείο Οικονομικών παραμένει επίκαιρο: «Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη!».