Στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα θα επιστρέψει ξανά στην οδό της ευρωπαϊκής κανονικότητας. Η Κομισιόν αναμένεται να επιβεβαιώσει και τυπικά την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο είχαμε μπει τον Αύγουστο του 2018 μετά το αχρείαστο όσο και βαρύ τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης Τσίπρα.
Ο υπουργός Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας, με δήλωσή του σημείωσε ότι με την εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την πρόωρη εξόφληση των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κλείνει ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα, που κράτησε 12 χρόνια.
Οι αγορές ήδη έχουν προεξοφλήσει το γεγονός, τα επιτόκια δανεισμού της χώρας μας είναι σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης τοποθετούν την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα. Επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη η ελληνική οικονομία έχει αναβαθμισθεί πολλάκις, καθώς ξεπέρασε το υφεσιακό σοκ της πανδημίας και καταγράφει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.
Ηδη, για φέτος, οι προβλέψεις των αναλυτών όλων των διεθνών οργανισμών συγκλίνουν στο πιο αισιόδοξο σενάριο για αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κοντά στο 5%, ενώ ο τουρισμός σπάει όλα τα ρεκόρ σε αρκετές περιοχές. Τα επιτεύγματα δεν είναι θεωρητικά, ούτε αφορούν μόνο τους επενδυτές που βρίσκονται μπροστά στα μόνιτορ των αγορών. Η δυναμική της οικονομίας και ταυτόχρονα οι αυξημένοι βαθμοί ελευθερίας είναι οι παράγοντες που επιτρέπουν, για παράδειγμα, την αύξηση των συντάξεων κατά 7% από τον προσεχή Δεκέμβριο, όπως αποκάλυψε χθες ο «Ελεύθερος Τύπος», ενώ η ανεργία έχει μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών.
Ομως τίποτα δεν είναι δεδομένο, το ένα «σκαλί» που μας χωρίζει από την επενδυτική βαθμίδα, που θα εξασφαλίσει στη χώρα πρόσθετη ασφάλεια ρευστότητας και ταυτόχρονα να προσελκύσει κεφάλαια υψηλής ποιότητας είναι μικρή απόσταση, αλλά ταυτόχρονα μεγάλη, εάν μάλιστα στο βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί διεθνώς προστεθεί ο κρίκος του πολιτικού κινδύνου.
Η υπόθεση των υποκλοπών είναι σοβαρή και πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους από τη Δικαιοσύνη και τα αρμόδια όργανα της Βουλής, όμως θα είναι τραγικό εάν μετατραπεί σε μέσο για την αποσταθεροποίηση της χώρας.
Η αντιπολίτευση έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί κριτική, αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος της, όμως η αστάθεια έχει τίμημα και εάν δεν επικρατήσει υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση η ζημιά θα είναι για όλους.
Η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη θεσμική θωράκιση της ΕΥΠ και προτίθεται να υιοθετήσει προτάσεις των άλλων κομμάτων, που θα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές του 2023 είναι βέβαιο ότι η πολιτική σκηνή θα πάρει φωτιά, αρκεί οι φλόγες να μην αγγίξουν την οικονομία και κατ’ επέκταση τη χώρα. Γιατί μπορεί να χρειάστηκαν 12 χρόνια για να φτάσουμε από το Καστελλόριζο του Γιώργου Παπανδρέου στην άρση κάθε εποπτείας, όμως πολλές φορές η «στιγμή» είναι αρκετή για να φέρει τη μεγάλη ζημιά. Το διαπιστώσαμε χαρακτηριστικά το καλοκαίρι του 2015, όταν η ανεύθυνη απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος οδήγησε την Ελλάδα στη δίνη ξανά της οικονομικής κρίσης με νέα επώδυνα μέτρα σε βάρος των πολιτών και το πιστωτικό σύστημα διαλυμένο και παραδομένο στα ξένα funds.
Ολοι θα κριθούν τώρα για το πώς αντιλαμβάνονται την έννοια της υπεύθυνης στάσης και αντίστοιχα οι πολίτες θα λάβουν τις αποφάσεις τους στις εκλογές.