Οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έστειλαν ισχυρό μήνυμα συσπείρωσης, όπως επιθυμούσαν στην Κουμουνδούρου, και πολύ περισσότερο δεν αποτέλεσαν τον βατήρα για τη διεύρυνση της κομματικής βάσης, που αποτελεί την προϋπόθεση για καλή επίδοση στις κάλπες.
Αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα του Τσίπρα, όσο περιορίζεται ο χρόνος προς τις εθνικές εκλογές και βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας τόσο εστιάζει την αντιπολιτευτική του γραμμή στον ακραίο λόγο και τη διχαστική ρητορική, στοιχεία δηλαδή που απωθούν τους πολίτες της Κεντροαριστεράς.
Η αδυναμία της ηγετικής ομάδας να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης ή έστω μία δέσμη ουσιαστικών προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας οφείλεται στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι, μετά το «κάζο» του προγράμματος Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τα «μέτρα» του Τσίπρα και γνωρίζουν ότι οι εύκολες λύσεις κρύβουν συνήθως βαρείς λογαριασμούς.
Για το λόγο αυτόν η υπεροχή του Μητσοτάκη έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα για το «ποιος μπορεί να χειρισθεί καλύτερα τα πράγματα στην οικονομία και την ανάπτυξη» είναι σαρωτική. Η Νέα Δημοκρατία ισχυροποιείται στο χώρο του πολιτικού κέντρου, παρά το γεγονός ότι και το ΠΑΣΟΚ έχει ανεβάσει τα ποσοστά του στο συγκεκριμένο τμήμα εκμεταλλευόμενο την επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διολισθήσει στις επιλογές οξύτητας του παρελθόντος.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη θεώρησε ότι το κλίμα στην κοινωνία παραπέμπει στην εποχή του 2012, στην ουσία μετέτρεψε την ευχή του σε διαπίστωση όταν πλέον οι πολίτες, παρά τις δυσκολίες και τις διεθνείς αναποδιές, βλέπουν φως στο τούνελ, ενώ η οικονομία αναπτύσσεται και μάλιστα σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο από αβεβαιότητες.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ολα αυτά αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις, όπου το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έφτασε ξανά σε διψήφια επίπεδα μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την αναχαίτιση της ενεργειακής κρίσης. Ο δημοσιονομικός χώρος δεν είναι απεριόριστος, όμως η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να περιορίσει τις συνέπειες του πληθωριστικού σοκ, μαζί με εντατικοποίηση ελέγχων στην αγορά και ενίσχυση των πραγματικά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Ο Τσίπρας επενδύει στην οργή, αλλά βαρύνεται από το πρόσφατο κυβερνητικό του παρελθόν, ο Μητσοτάκης θέτει τις βάσεις για την Ελλάδα της επόμενης μέρας και, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, έχει όλες τις προϋποθέσεις να το πετύχει, ακολουθώντας με σύνεση και ρεαλισμό το δρόμο των μεταρρυθμίσεων σε οικονομία, Παιδεία και Δημόσια Διοίκηση.
Ο θρίαμβος ενός σεμνού ποδοσφαιριστή
Από τα ξερά γήπεδα των Σερρών και τους δανεισμούς σε μικρές ομάδες, ο Κώστας Τσιμίκας αναδείχθηκε στον μεγάλο πρωταγωνιστή του τελικού Κυπέλλου Αγγλίας, που διεξήχθη στο ιστορικό Wembley. O Τσιμίκας χάρισε στη Λίβερπουλ το τρόπαιο πετυχαίνοντας το τελευταίο πέναλτι του αγώνα. Μία ωραία αθλητική ιστορία για ένα σεμνό παιδί που πίστεψε στον εαυτό του, δούλεψε σκληρά για να ξεπεράσει τις δυσκολίες και τώρα διαπρέπει διεθνώς.
Το ίδιο συμβαίνει με χιλιάδες νέους Ελληνες που κάνουν τον δικό τους πρωταθλητισμό στις επιστήμες, στην τεχνολογία και στις επιχειρήσεις τιμώντας τη χώρα με τις διακρίσεις και τις επιτυχίες τους. Θερμά συγχαρητήρια στον Κώστα Τσιμίκα, όπως και σε άλλους Ελληνες ποδοσφαιριστές όπως τον Μπακασέτα και τον Σιώπη στην Τουρκία ή τον Γιακουμάκη στη Σκωτία, που πανηγύρισαν πρωταθλήματα με τις ομάδες τους.
Η εξαγωγή ποδοσφαιριστών μπορεί να ανεβάσει και το εγχώριο επίπεδο, ενώ πάντα οι διαπρεπείς πρωταθλητές λειτουργούν ως πρότυπα για τα νέα παιδιά ώστε να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και κυρίως να πιστέψουν στον εαυτό τους.