Οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια με τις μολότοφ θα έκαναν το γύρο του κόσμου, οι καταγγελίες για τους «μνημονιακούς νενέκους» και τα πανό με τις σβάστικες και την τρόικα θα ανέβαιναν μέχρι την Ακρόπολη, η πόλη θα ζούσε ξανά μέρες μίσους, έντασης και βίας.
Προχθές η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έκανε αμέριμνη τη βόλτα της στο κέντρο της Αθήνας, έφαγε με συνεργάτες της σε εστιατόριο στη Μητροπόλεως και έβγαλε φωτογραφίες «σέλφι» με Ελληνες και ξένους τουρίστες που την αναγνώρισαν. Εμεινε έκπληκτη με το πλήθος των τουριστών και τη ζωντάνια της αγοράς.
Η Ελλάδα σήμερα δεν έχει την παραμικρή σχέση με εκείνη των ταραγμένων χρόνων της μνημονιακής περιόδου, η χαλαρή βόλτα της Λαγκάρντ αποτυπώνει την αλλαγή των κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων.
Το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, που κάποτε προσέλκυε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για να καταγράψουν σε απευθείας σύνδεση μια κρατική χρεοκοπία, μέχρι και ρολόι αντίστροφης μέτρησης για την αποπληρωμή ομολόγων του ΔΝΤ είχε στήσει το CNN στις ταραγμένες μέρες του καλοκαιριού του 2015, τώρα έχει γίνει πρότυπο ανάπτυξης και μεταρρυθμιστικής αποτελεσματικότητας.
«Πρέπει να γιορτάσουμε τη στιγμή και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, των οίκων αξιολόγησης, των επενδυτών, στην ελληνική οικονομία», είπε στις τηλεοπτικές της συνεντεύξεις σε ΕΡΤ και ΣΚΑΪ η Λαγκάρντ, η οποία πρόσθεσε ότι «το πρώτο πράγμα που βλέπω για την Ελλάδα είναι κάποια πολύ πολύ θετικά σήματα και καλά νούμερα και, όταν κοιτάζω τα οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης, διαπιστώνω ότι τα αντίστοιχα ελληνικά είναι πάνω από τον μέσο όρο της, εκτός από την ανεργία, που είναι ακόμη λίγο υψηλότερη, αν και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009».
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας το 2019 τα ηνία της χώρας, προχώρησε άμεσα σε μειώσεις φόρων, ενώ ακολούθησε μία πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων με αποτέλεσμα η ασθμαίνουσα μέχρι τότε οικονομία να πάρει δυναμική, η οποία συνεχίσθηκε μετά την πανδημία προς όφελος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Οι καταθέσεις διαρκώς αυξάνονται, κανείς δεν θέλει να θυμάται τις κλειστές τράπεζες και τα capital controls, η ανεργία μειώνεται κοντά σε μονοψήφια επίπεδα, μεγάλες επιχειρηματικές και τραπεζικές συμφωνίες όπως η αγορά του 9% της Alpha Bank από την ιταλική UniCredit και η επέκταση της ΔΕΗ στη Ρουμανία με την απόκτηση της Enel δείχνουν ότι η αγορά κινείται και ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει ξεχωριστό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Στις δύσκολες μέρες του 2015, όταν κρινόταν η θέση της Ελλάδας στο ευρώ, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε βάλει αναχώματα απέναντι στα ποτάμια του λαϊκισμού που ήθελαν να πνίξουν τη χώρα αλλά και κάποιων που ήθελαν να θησαυρίσουν σε δραχμές έχοντας τα κεφάλαιά τους σε ασφαλή καταφύγια στο εξωτερικό. Ο ίδιος προσφωνώντας την υψηλή προσκεκλημένη του, Κριστίν Λαγκάρντ, στο δείπνο που παρέθεσε δεν στάθηκε σε εκείνες τις δραματικές στιγμές, «όλοι γνωρίζουμε τι έχει συμβεί τα τελευταία 15 χρόνια», είπε απλά, προσθέτοντας ότι «όλοι βγήκαμε σοφότεροι και δυνατότεροι, πιο Ευρωπαίοι».
Και αυτό είναι το μεγάλο συλλογικό κεκτημένο που αποκόμισε η χώρα από όλη αυτή την περιπέτεια.