Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «ο πρωθυπουργός λειαίνει το έδαφος για την επιλογή του να αποδράσει με πρόωρες κάλπες». Θα μπορούσε και να ισχύει η θεωρία της Κουμουνδούρου, μόνο που θα έπρεπε οι δημοσκοπήσεις να είναι… τούμπα. Γιατί, όταν ένα κόμμα, δηλαδή η Ν.Δ., προηγείται με 7-10 μονάδες σε όλα τα γκάλοπ, τότε δεν σκοπεύει να αποδράσει. Το πολύ πολύ να θέλει να επισπεύσει την εκλογική νίκη κατά ένα εξάμηνο.
ΓΙΑΤΙ, στην πραγματικότητα, όλη η κουβέντα γίνεται για αυτό το εξάμηνο. Θα είναι άραγε τόσο καθοριστικό; Θα αλλάξει αυτό που κατά βάση έχει αποφασίσει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών; Το τι θα ψηφίσει;
ΑΠΟ τι θα εξαρτηθεί; Από την καθημερινή πολιτική κοκορομαχία στα social media; Από την κομματική αντιπαράθεση για την παραπομπή των Παππά – Παπαγγελόπουλου σε Ειδικό Δικαστήριο; Από το αν θα έχουμε νέο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο;
ΤΙΠΟΤΑ από τα παραπάνω δεν πρόκειται να αλλάξει τις κομματικές ισορροπίες. Οπως είναι αρκετά πιθανό να μην αλλάξουν είτε οι κάλπες στηθούν τον Οκτώβριο είτε τον Απρίλιο.
ΟΙ πολίτες θα δώσουν τη νίκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί θέλουν να έχει μια ακόμη ευκαιρία. Γιατί πιστεύουν ότι η σημερινή κυβέρνηση απέχει… έτη φωτός από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί διαπίστωσαν πως παρά τα Ελληνοτουρκικά, την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση υλοποίησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Μείωσε φόρους και εισφορές, αύξησε μισθούς, θα αυξήσει τις συντάξεις, έφερε επενδύσεις, δημιουργεί ένα ψηφιακό Δημόσιο, διόρισε -ύστερα από μία δεκαετία- 25.000 εκπαιδευτικούς, υλοποιεί μεταρρυθμίσεις.
H «κομμουνιστική απειλή» στις ΗΠΑ
ΝΑΙ, έχουν γίνει λάθη. Εννοείται. Και εδώ, όμως, υπάρχει μια διαφορά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα παραδέχεται και δηλώνει έτοιμος να τα διορθώσει. Ο Αλέξης Τσίπρας ακόμα και τώρα επιμένει πως η διακυβέρνηση της περιόδου 2015-2019 ήταν αλάνθαστη. Πανηγυρίζει ακόμα και για τον εκτρωματικό νόμο Κατρούγκαλου.
ΥΠΑΡΧΕΙ, βέβαια, ο παράγοντας «ζόρικος χειμώνας», γιατί στην ουσία αυτό είναι το ζήτημα του «εξαμήνου της κάλπης». Σωστό. Αλλά και οι πολίτες δεν γνωρίζουν ότι έρχεται βαρύς -ενεργειακά και πληθωριστικά- χειμώνας; Εχει κανείς την εντύπωση πως θα βρέξει χρήματα;
ΛΟΓΙΚΗ και αναμενόμενη, λοιπόν, η εκλογολογία. Αλλά υπάρχει κάτι που είναι πιο σημαντικό από το αν οι κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβριο ή τον Απρίλιο. Η οικονομία και οι τσέπες των πολιτών και τα ασύμμετρα… φαινόμενα. Και τέτοια υπάρχουν πολλά.
ΘΑ γίνουν όλα σωστά ή θα γκρινιάζουν οι καταναλωτές για τις επιστροφές στους λογαριασμούς ρεύματος; Θα γίνει κάτι για να μην πληρώνουμε 2,5 ευρώ το λίτρο τη βενζίνη; Θα δημοσιοποιηθεί, επιτέλους, κάποιο όνομα επιχείρησης που αισχροκερδεί; Θα φορολογηθούν και τα υπερκέρδη διυλιστηρίων και πετρελαιάδων, των οποίων τα οικονομικά αποτελέσματα προκαλούν την οργή της μεσαίας τάξης;
ΑΥΤΑ και άλλα πολλά είναι που απασχολούν περισσότερο τους πολίτες στην καθημερινότητα. Και, πιθανότατα, τους απασχολεί λιγότερο η ημερομηνία των εκλογών. Οι περισσότεροι, έτσι κι αλλιώς, ξέρουν τι θα ψηφίσουν.