Δεν είναι απλό, η έλλειψη στοιχείων αποτελεί βασική παθογένεια του ελληνικού κράτους. Μέχρι πριν λίγα χρόνια το Δημόσιο δεν γνώριζε με ακρίβεια τον συνολικό αριθμό των υπαλλήλων που μισθοδοτούσε από τα ταμεία του.
Τώρα, η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μία δύσκολη, από πολλές πλευρές, απόφαση για το Μεταναστευτικό. Η έλλειψη εργατικών χεριών στον αγροτικό τομέα, στις κατασκευές και στον τουρισμό είναι μεγάλη και το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τις διμερείς συμφωνίες που έχουν συναφθεί με την Αίγυπτο ή το Μπανγκλαντές για την είσοδο συγκεκριμένου αριθμού εργαζομένων με άδειες εποχικού χαρακτήρα, λόγω των σοβαρών γραφειοκρατικών εμποδίων.
Για το λόγο αυτό, στο εσωτερικό της κυβέρνησης ήδη γίνονται συζητήσεις για το εάν θα μπορούσαν να απασχοληθούν οι χιλιάδες μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα επί χρόνια, αλλά δεν έχουν επίσημα χαρτιά.
Ουσιαστικά εξετάζεται η χορήγηση προσωρινής άδειας εργασίας στα χωράφια, στα εργοτάξια και στις τουριστικές μονάδες. Και εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας της ακριβούς μέτρησης όλων των παραμέτρων που συνθέτουν μία τέτοια κίνηση. Τα πάντα ξεκινούν από τα στοιχεία που διαθέτει το κράτος σχετικά με τον αριθμό των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα και δεν διαθέτουν έγγραφα ή άδειες εργασίας.
Μένει ώσπου να φύγει…
Επειδή κανείς δεν γνωρίζει την απάντηση, πριν ληφθούν αποφάσεις πρέπει να ξεκινήσει η καθολική καταγραφή των μεταναστών με διευθύνσεις και ονόματα. Οσοι βρίσκονται σήμερα στις γειτονιές της Αθήνας, των μεγάλων πόλεων και συνολικά στην ελληνική επικράτεια να δηλώσουν όλα τα στοιχεία τους στις Αρχές και αυτό να αποτελεί την πρώτη βασική προϋπόθεση για την απόκτηση μελλοντικά άδειας εργασίας. Ο,τι ισχύει δηλαδή για τους εποχικούς εργαζομένους που έρχονται με διακρατικές συμφωνίες, που τα στοιχεία τους είναι γνωστά κατά την είσοδό τους στη χώρα, να εφαρμοσθεί και για όσους διαμένουν στην Ελλάδα και επιθυμούν να εργασθούν.
Γνωρίζοντας τον αριθμό των μεταναστών που σήμερα δεν έχουν χαρτιά ή περιμένουν την απόκτησή τους, μπορεί να χαραχθούν πολιτικές, υπό την προϋπόθεση ότι η απόκτηση άδειας εργασίας δεν θα λειτουργήσει ως μαγνήτης για την προσέλκυση και άλλων μεταναστών. Ηδη τους τελευταίους μήνες καταγράφεται μεγάλη αύξηση των ροών στα νησιά, καθώς τα κυκλώματα στην Τουρκία στέλνουν διαρκώς καραβιές μεταναστών και δεν πρέπει να επαναληφθούν οι εικόνες με τις καραβιές της περιόδου 2015-2017.
Αυστηρή φύλαξη των συνόρων και σοβαρή διαχείριση των μεταναστών που σήμερα βρίσκονται εντός της επικράτειας. Η χορήγηση αδειών εργασίας σε όσους θα πληρούν ουσιαστικές προϋποθέσεις, και σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία τους θα είναι γνωστά και καταγεγραμμένα, δεν θα βοηθήσει απλώς την αγροτική οικονομία ή τις κατασκευές που σήμερα πλήττονται από την έλλειψη εργατικού δυναμικού, αλλά θα εντάξει στην επίσημη οικονομία ένα τμήμα δραστηριοτήτων που σήμερα διεξάγεται με όρους αδήλωτων συναλλαγών.
Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι υπαρκτό, το διαπιστώνουμε σε πολλές γειτονιές της Αθήνας. Κάθε βήμα για την ένταξη μεταναστών στην αγορά εργασίας πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, ώστε να μη μετατραπεί σε κίνητρο νέων παράτυπων εισροών, και εφόσον τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια.
Αλλά όλα ξεκινούν από το να γνωρίζουν οι Αρχές το μέγεθος του προβλήματος και τον αριθμό των μεταναστών. Οχι βιαστικές κινήσεις, γιατί το θέμα είναι ευαίσθητο και δεν συγχωρούνται επιπολαιότητες.