«Θα έχει προβλήματα και κόστος η μετάβαση, αλλά στο τέλος όλα θα πάνε καλά», καθησύχαζε χθες σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Ντόναλντ Τραμπ.
Το επιτελείο του χθες επιχειρούσε να παρουσιάσει το βήμα πίσω ως μέρος ενός καλοκουρδισμένου στρατηγικού σχεδίου που σέρνει τις υπόλοιπες χώρες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, όπως ήταν ο αρχικός στόχος, ώστε να κερδίσει η Αμερική καλύτερους όρους «παιχνιδιού» στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.
«Ηδη βρισκόμαστε στην τελική ευθεία με 15 χώρες», δήλωσε ο Κέβιν Χάσετ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε οικονομικά θέματα. Ωστόσο, οι περισσότερες αναλύσεις στον διεθνή Τύπο, που «σκάλισε» το παρασκήνιο της λήψης της απόφασης, συγκλίνουν πως η οπισθοχώρηση έγινε μάλλον υπό το κράτος πανικού, όταν ο Τραμπ, οι υπουργοί και οι σύμβουλοί του είδαν μετά τη βουτιά στα χρηματιστήρια τον κώδωνα του συναγερμού και στην αγορά ομολόγων.
Ο «οραματιστής» Τραμπ, ο οποίος ξεκίνησε να ανατρέψει το διεθνές σύστημα με έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, προκαλώντας το χάος, υπέκυψε μπροστά στην πραγματικότητα του κινδύνου κατάρρευσης των αγορών και μιας νέας οικονομικής κρίσης, έγραψε η «Telegraph». Ο Τραμπ έπεσε πάνω σε έναν αντίπαλο που δεν μπορεί να νικήσει, την αγορά ομολόγων, πρόσθεσαν οι «Times».
Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης ο Λευκός Οίκος φαινόταν να κλείνει τα μάτια στο ξεπούλημα στη Γουόλ Στριτ από την περασμένη εβδομάδα και τα αφτιά στις προειδοποιήσεις και τις πιέσεις «αφεντικών» κολοσσών επενδυτικών κεφαλαίων για αλλαγή πλεύσης, αλλά και Ρεπουμπλικανών βουλευτών ότι η πολιτική δασμών οδηγεί σε ύφεση. Υπολόγιζε όλους τους παραπάνω παράγοντες, αλλά το σημείο καμπής ήρθε όταν η κρίση επεκτάθηκε στα αμερικανικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές όταν οι μετοχές καταρρέουν, σύμφωνα με ρεπορτάζ σε NBC, «Wall Street Journal» και Bloomberg μεταξύ άλλων.
Προχθές, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων εκτινάχθηκαν. Καθώς η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων σημαίνει αύξηση του κόστους δανεισμού, ενισχύθηκαν οι ανησυχίες ότι έρχεται άμεσα μεγάλο σοκ για την οικονομία.
Ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, φέρεται να ήταν εκείνος που έπεισε τον Τραμπ να πατήσει το κουμπί «pause» και να δώσει χρόνο και χώρο στις διαπραγματεύσεις, ενώ ο οικονομικός σύμβουλός του, Πίτερ Ναβάρο, το οποίο ο Ελον Μάσκ αποκαλούσε λίγες ώρες νωρίτερα «πιο ανόητο κι από ένα τσουβάλι με τούβλα», αποκαλύπτοντας τις συγκρούσεις δίπλα στον Τραμπ, επέμενε να παραμείνουν στη σκληρή γραμμή.
Τι μένει λοιπόν από όλη αυτήν την ιστορία; Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, σχολίασε στο BBC ότι είναι θετικό πως αποκαλύφθηκε ότι ο Τραμπ κλονίζεται και υποχωρεί. Παράλληλα, επικεφαλής hedge funds και οικονομολόγοι επισημαίνουν πως είναι θετική εξέλιξη ότι έγινε ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού, αλλά είναι πρόωροι οι πανηγυρισμοί, καθώς ο Τραμπ παραμένει απρόβλεπτος και το μέλλον της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας αβέβαιο. Ουδείς γνωρίζει τι θα πράξει αύριο, μεθαύριο ή μετά από 90 ημέρες και η σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη θα προκαλέσει αναταράξεις διεθνώς.