Κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα, μικρό ή μεγάλο, σχεδιάζει την παρουσία του αρχηγού του, κανονίζει τις επισκέψεις και τις συναντήσεις του, «χτενίζει» την ομιλία του προέδρου, ετοιμάζει την πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου. Ομως, φέτος, μπορεί να είναι μια διαφορετική ΔΕΘ (9-17 Σεπτεμβρίου), καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να απουσιάζει η… αξιωματική αντιπολίτευση.
Ομολογώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να με εκπλήσσει αρνητικά. Οταν έμαθα ότι οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου θα γίνουν την Κυριακή 10 και το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, έμεινα άφωνος. Δεν μπορώ να κατανοήσω το σκεπτικό πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση. Παραδοσιακά, το τελευταίο Σαββατοκύριακο λειτουργίας της ΔΕΘ «ανήκει» στην αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή -στην προκειμένη περίπτωση- στον ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, φέτος, τα στελέχη του θα ψηφίζουν το Σάββατο για να εκλέξουν πρόεδρο, επομένως, παραμένει εξαιρετικά απίθανο (έως εξωπραγματικό) την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου να εμφανιστεί ο νέος αρχηγός, να κάνει ομιλία και να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Λογικά, τη συγκεκριμένη μέρα θα πανηγυρίζει στην Κουμουνδούρου, όπου θα δέχεται τα συγχαρητήρια.
Εχει ο ΣΥΡΙΖΑ την πολυτέλεια να πετάξει από το παράθυρο τη «χρυσή» ευκαιρία της πρώτης παρουσίας του νέου προέδρου στο βήμα της 87ης ΔΕΘ; Προσωπικά, θεωρώ πως όχι. Ομως, αυτό ακριβώς έπραξε το κόμμα, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση διακατέχεται από αυτοκτονικές τάσεις και συνεχίζει τα αυτογκόλ.
Διότι, αν η εσωκομματική εκλογική διαδικασία διεξαγόταν μία εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή 3 και 10 Σεπτεμβρίου, τότε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα είχε σχεδόν μία εβδομάδα να σχεδιάσει την παρουσία του στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο 16-17 Σεπτεμβρίου, να συντάξει μια ωραία ομιλία, να κάνει μια ωραία παρουσίαση στους φορείς και να τραβήξει όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Θα μπορούσε να κάνει μία δυναμική πρεμιέρα, αλλά η ευκαιρία χάθηκε.
Μπορεί πολλοί να θεωρούν ότι οι εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου ήταν πολύ κοντά στη φετινή ΔΕΘ, ότι οι αρχηγοί των κομμάτων είπαν ό,τι είχαν να πουν στις δύο προεκλογικές περιόδους, ότι ο κόσμος κουράστηκε από την πολιτική και ότι «μίλησε» στην κάλπη. Ωστόσο, θεωρώ μέγα λάθος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τα φώτα της δημοσιότητας προβάλλοντας τον νέο αρχηγό. Η απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη ΔΕΘ υποβαθμίζει το θεσμό και έρχεται κόντρα στο περίφημο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει προτεραιότητα τη Θεσσαλονίκη. Μετά τα δύο απανωτά «χαστούκια» της κάλπης, είναι ξεκάθαρο ότι το κόμμα τελεί σε… βέρτιγκο. Και όπως είχε πει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ: «Ο Κολόμβος, όταν ξεκίνησε, δεν ήξερε πού πήγαινε και, όταν έφτασε, δεν ήξερε πού βρισκόταν».