Ο πόλεμος δεν έχει κερδηθεί, όμως η Μόσχα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα που έχει σχέση με την απροθυμία των Ρώσων να καταταγούν για να ενισχύσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και με την έλλειψη ευελιξίας και ταχύτητας στη λήψη αποφάσεων επί του πεδίου. Διακόσιες ημέρες από την έναρξη της εισβολής οι Ουκρανοί κερδίζουν εδάφη στα νότια και ανατολικά της χώρας, ενώ το Κρεμλίνο ξεκίνησε νέα εκστρατεία στρατολόγησης με αδρές αποδοχές και χωρίς ηλικιακά όρια, για να καλύψει τις μεγάλες απώλειες στις δυνάμεις του. Κανείς δεν γνωρίζει τη συνέχεια της ουκρανικής αντεπίθεσης, όμως, σε αυτή την συγκυρία έχει σημασία ότι η Ευρώπη κάνει τα πρώτα βήματα για να αντιμετωπίσει με ενιαίο τρόπο τον ενεργειακό πόλεμο που δέχεται από τη Ρωσία. Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν διατύπωσε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο τις προτάσεις της Ε.Ε. για την υπερφορολόγηση των κερδών των παραγωγών ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Μόσχα. Είναι η πρώτη κίνηση προκειμένου να στρίψει το ευρωπαϊκό «υπερωκεάνιο» και η ταχύτητα των Βρυξελλών πρέπει να αυξηθεί καθώς ο χειμώνας έρχεται, θα είναι δύσκολος και απαιτεί γενναίες αποφάσεις, προκειμένου να μη χαθεί ο ενεργειακός πόλεμος από το διχασμό στις κοινωνίες που μπορεί να επέλθει από την έλλειψη θέρμανσης.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής πολιτικής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα επικρατήσει και ο Πούτιν θα αποτύχει. Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει αρκετές χώρες να εγκαταλείψουν κοντόφθαλμες πρακτικές και να εγκρίνουν δράσεις που θα χρηματοδοτούνται από ενιαίο ταμείο. Την ώρα που οι Ουκρανοί κερδίζουν με αίμα τα εδάφη τους και η Μόσχα μοιάζει αποσταθεροποιημένη, πρέπει ταυτόχρονα να ξεκινήσει η αντεπίθεση της Ευρώπης στον ενεργειακό πόλεμο και να είναι νικηφόρος.
Πού πήγαν τα 300 εκατομμύρια!
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποκάλυψη σύμφωνα με την οποία η Ρωσία μετέφερε περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια σε κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς σε πάνω από 24 χώρες από το 2014 και μετά, σύμφωνα με έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Τα χρήματα δόθηκαν κάτω από το τραπέζι, με σκοπό να αυξήσει η Μόσχα τις σφαίρες επιρροής της και να προωθήσει τα συμφέροντά της. Η έρευνα συνεχίζεται και έχει μεγάλη σημασία να μάθουμε εάν οι χρηματοδοτήσεις έφτασαν και στην Ελλάδα μέσω περίεργων δικτύων μέσων ενημέρωσης και προπαγανδιστικών μηχανισμών της Ρωσίας. Τα λεφτά είναι πολλά, και μπορεί να είναι περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια όπως εκτιμούν οι ΗΠΑ.
Ο τουρισμός απογειώνεται
Τα στοιχεία που προκύπτουν από την κίνηση ταξιδιωτών στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport δείχνουν ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου ο αριθμός των ταξιδιωτών είναι αυξημένος σε σχέση με τη χρονιά-ρεκόρ του 2019, παρά το γεγονός ότι στο πρώτο δίμηνο του έτους παρέμεναν ενεργά αρκετά περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα, στο οκτάμηνο ο αριθμός των επισκεπτών ήταν υψηλότερος κατά 2,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και βαίνει αυξανόμενος καθώς τον Αύγουστο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 9,4%. Ο Σεπτέμβριος κινείται επίσης με σημαντική τουριστική κίνηση και οι πληρότητες στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου προσεγγίζουν το 90%. Ο τουρισμός έχει απογειωθεί και θα δώσει σημαντικές ανάσες στην οικονομία και στα δημόσια έσοδα, αν μάλιστα περιορισθεί και το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, που δυστυχώς οργιάζει σε αρκετές περιοχές.