Ο υψηλός πληθωρισμός δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, ούτε αποτέλεσμα μιας εγχώριας κρίσης, όπως συνέβη το καλοκαίρι του 2015, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα καταλογίσουν στην κυβέρνηση ολιγωρίες εάν κρίνουν ότι υπάρχουν αδικαιολόγητες αυξήσεις.
Ταυτόχρονα, όμως, δεν ισχύει η θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ ότι για τον πληθωρισμό φταίει ο Μητσοτάκης, λες και δεν σοβεί η ενεργειακή κρίση, όπως επίσης ότι η κοινωνία έχει φτωχοποιηθεί και υπερφορολογηθεί. Η αλήθεια είναι διαφορετική και τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη Βουλή δεν μπορούν να αντικρουστούν από τα προπαγανδιστικά συνθήματα της Κουμουνδούρου.
Οι μικρές αποκλίσεις της Ελλάδας στο επίπεδο του πληθωρισμού σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο οφείλονται στην ισχυρότερη ανάπτυξη της χώρας μας (που ωθεί ανοδικά τις τιμές), αλλά και στο γεγονός ότι το 2021 είχαμε αρνητικό πληθωρισμό, με αποτέλεσμα η τιμή σύγκρισης με φέτος να είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Σε επίπεδο διετίας, οι σωρευτικές αυξήσεις τιμών στην Ευρώπη ήταν 13,6%, δηλαδή υψηλότερες από το 12,6% της Ελλάδας.
Σε ό,τι αφορά την «υπερφορολόγηση» που επικαλείται ο «ειδικός» σε αυτά τα θέματα Τσίπρας, η πραγματικότητα είναι ότι το 75% των αυξημένων εσόδων από ΦΠΑ οφείλεται στα πρόσθετα έσοδα από τον τουρισμό και την κατανάλωση, ενώ το υπόλοιπο 25% επιστρέφεται μέσω των προγραμμάτων στήριξης για το ρεύμα και τα καύσιμα. Η ανάπτυξη τροφοδοτεί τα δημόσια έσοδα και όχι η υπερφορολόγηση, όπως συνέβαινε την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., όταν είχαν αυξηθεί 29 φόροι.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο φτώχειας, τα πρώτα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα το 2021 έχει μειωθεί σε σχέση με το 2020, που λόγω πανδημίας ήταν χρονιά ύφεσης και μείωσης των εισοδημάτων κατά 0,9%.
Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, όμως η καταστροφολογία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βάση και αυτό το αντιλαμβάνονται οι πολίτες, όπως προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις.
Ο Κατρούγκαλος επιμένει στο λάθος
Επέμενε και χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Αρη Πορτοσάλτε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ότι οι 38 μετανάστες βρίσκονταν σε ελληνική νησίδα στον Εβρο, επικαλούμενος την έγγραφη απάντηση του υπουργείου Αμυνας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται ρητώς ότι τα τρία σημεία που είχαν δοθεί ως στίγμα από την ομάδα των μεταναστών βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος. Επομένως, το ερώτημα που προκύπτει για τον κ. Κατρούγκαλο είναι σαφές: Επρεπε οι ελληνικές Αρχές, όπως η Αστυνομία, να επέμβουν για τη διάσωση των 38 μεταναστών παραβιάζοντας τα σύνορα με την Τουρκία; Δεν αντιλαμβάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η Αγκυρα επιθυμεί την πρόκληση συνοριακού επεισοδίου εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό και ρίχνοντας την ευθύνη στη χώρα μας; Η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Σοφία Βούλτεψη, που ακολούθησε στην εκπομπή, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, όμως η εμμονή της Κουμουνδούρου να διαστρεβλώνει τα γεγονότα σε ένα ευαίσθητο θέμα όπως είναι το προσφυγικό είναι άνω ποταμών.
Βρήκε ο Τσίπρας «πετρέλαιο»
Εντύπωση προκάλεσε η προσπάθεια του Τσίπρα, στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή, να εγκαλέσει τον Μητσοτάκη για «ασυνέπεια» σε ό,τι αφορά το χρόνο που θα απαιτηθεί για να επιστρέψει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα. «Λέγατε αρχές του 2023, τώρα λέτε μέσα στο 2023, δεν σας πιστεύει κανείς», ήταν η σχετική αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό. Οψιμο το ενδιαφέρον του Τσίπρα για την κατάταξη των ομολόγων στην επενδυτική κλίμακα. Επί των ημερών του, όλα τα ελληνικά «χαρτιά» είχαν πεταχτεί στο βάθος των επενδυτικών «σκουπιδιών» μαζί με τους αντίστοιχους τίτλους της Βενεζουέλας, «χάρη» στην ηρωική διαπραγμάτευση και στο περήφανο δημοψήφισμα. Η χώρα μας δεν μπήκε ποτέ στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στις τράπεζες ίσχυαν επί μακρόν. Επί Μητσοτάκη, η ελληνική οικονομία αναβαθμίσθηκε πολλάκις και τώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ένταξη των ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα. Ολοι οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι, εάν δεν υπήρχε η πανδημία, αυτό θα είχε ήδη γίνει, όμως το βέβαιο είναι ότι με Τσίπρα τα ομόλογα κατηφόριζαν.