Δύο μήνες αφότου έσβησε 100 κεράκια, ο Χένρι Κίσινγκερ επισκέφθηκε το Πεκίνο για πολιτικές συναντήσεις, σε μια χρονική στιγμή που οι σινοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο.
Οι Κινέζοι δέχονται τον Κίσινγκερ πιο εύκολα από κάθε άλλο σύγχρονο Αμερικανό πολιτικό -είχε επισκεφθεί πάλι το Πεκίνο το 2019-, καθώς έχει αφήσει βαρύ αποτύπωμα η μυστική αποστολή που ανέλαβε πριν από πενήντα χρόνια, εν μέσω της πιο σκληρής φάσης του Ψυχρού Πολέμου.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Ισως τώρα το γεγονός ότι ο γηραιός πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν ήταν απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης να λειτούργησε θετικά για την Κίνα.
Πάντως, ο Κίσινγκερ έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ -και μάλιστα, στο Ντιαογιουτάι, την κρατική έπαυλη της κινεζικής κυβέρνησης-, τον υπουργό Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, και τον υπουργό Αμυνας, Λι Σανγκφού, που του έδωσαν το μήνυμα ότι «είναι αδύνατο να περιορίσει κανείς την Κίνα».
Ο Κίσινγκερ είχε μεταβεί μυστικά στο Πεκίνο το 1971, προσβλέποντας στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Η επίσκεψή του οδήγησε στην έξοδο της Κίνας από τη διεθνή απομόνωση και στην επίσημη επίσκεψη του τότε προέδρου Νίξον, την επόμενη χρονιά, στο Πεκίνο.
Ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ η βελτίωση των σχέσεων με την Κίνα, αλλά ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεν θέλει υποδείξεις. Πρόσφατα, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Σι Τζινπίνγκ και, μάλιστα, μετά την επίσκεψη στο Πεκίνο του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αντονι Μπλίνκεν.