Ολη η Μεσόγειος αντιμετωπίζει ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες, αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Στην Ιταλία καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 48 βαθμών Κελσίου, που παραπέμπουν σε χώρες της Αφρικής, στη χώρα μας αναμένουμε νέο κύμα καύσωνα, ενώ σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες η Λεκάνη της Μεσογείου θα είναι η πρώτη μεγάλη γεωγραφική περιοχή που θα χτυπηθεί από την επιδείνωση των κλιματολογικών συνθηκών.
Οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, εάν δεν αναληφθούν τώρα πρωτοβουλίες προκειμένου να ανασχεθεί το κύμα της κλιματικής κρίσης. Αντιλαμβάνονται όλοι ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στον τουρισμό ή στην αγροτική παραγωγή από τη μετατροπή μεγάλων περιοχών σε «ερήμους».
Ηδη υπάρχουν δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο που αποτυπώνουν προβληματισμούς για το μέλλον της Μεσογείου ως τουριστικού προορισμού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει δράση, ωστόσο το πρόβλημα είναι κοινό και πρέπει να υπάρξει συντονισμός με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου.
Ο διακεκριμένος καθηγητής και ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός έχει επισημάνει τους κινδύνους της κρίσης τονίζοντας ότι μετά το 2060, δηλαδή μεθαύριο με όρους περιβάλλοντος, δεν θα υπάρχει επιστροφή εάν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα για την προστασία της Μεσογείου. Ειδικά για τη χώρα μας, το κόστος της κλιματικής κρίσης υπολογίζεται σε 700 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του αιώνα, δηλαδή ποσό διπλάσιο του σημερινού δημόσιου χρέους, για αυτό απαιτείται επειγόντως η χάραξη και εφαρμογή συντονισμένης πολιτικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ο διοικητής της οποίας, Γιάννης Στουρνάρας, δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος, ο τομέας που αναμένεται να πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή είναι η γεωργία, ενώ οι επιπτώσεις στον τουρισμό και τα παράκτια συστήματα θα επηρεάσουν σημαντικά το εισόδημα των νοικοκυριών και την οικονομία συνολικά. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης ο τομέας των υδάτινων αποθεμάτων, λόγω των συνεπειών του στη γεωργία και στην ύδρευση.
Τα επιστημονικά δεδομένα που έχει αναλύσει ο κ. Ζερεφός δείχνουν το μέγεθος της υπερθέρμανσης, καθώς στην Ελλάδα η θερμοκρασία αυξάνεται ραγδαία, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο, με την άνοδο να ξεπερνά τους 2,5 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 100 χρόνια.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Η μέση ετήσια θερμοκρασία στη Μεσόγειο αυξήθηκε περίπου 1,5 βαθμό Κελσίου τα τελευταία εκατό χρόνια. Αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 3-5 βαθμούς Κελσίου έως το 2100.
Επιπλέον, η μέση βροχή κατά τη βροχερή περίοδο στη Μεσόγειο μειώθηκε περίπου κατά 15% τα τελευταία 100 χρόνια και αναμένεται να μειωθεί έως και κατά 15%-30% στα νοτιότερα τμήματα της Μεσογείου μέχρι το τέλος του αιώνα.
Ειδικότερα, για τη χώρα μας, η μέση βροχή αναμένεται να μειωθεί έως και 30% στα νοτιότερα τμήματα της Ελλάδας έως το 2100.
Τα στοιχεία πρέπει να οδηγήσουν σε συναγερμό όλων των Αρχών. Η διοργάνωση Διεθνούς Διάσκεψης για τη Μεσόγειο στην Αθήνα με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από όλες τις χώρες της περιοχής θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αφετηρίας για να οριοθετηθεί το πρόβλημα και κυρίως να εξετασθούν λύσεις για κοινή δράση.
Το ζήτημα είναι πλέον ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα και όχι μόνο, η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε κοινές μεσογειακές δράσεις με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.