Στους Κινέζους δεν άρεσαν καθόλου τα εξαγγελθέντα αποσχιστικά δημοψηφίσματα στις υπό κατοχή ουκρανικές περιφέρειες, επειδή θα μπορούσαν να ανοίξουν την όρεξη στους Ουιγούρους μουσουλμάνους της Δυτικής Κίνας. Ετσι, η κινεζική διπλωματία τάχθηκε υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, κατά τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Η Ταϊβάν είναι διαφορετικό ζήτημα, αφού κανείς στον κόσμο δεν την αναγνωρίζει ως ανεξάρτητο κράτος αλλά ως de jure ιδιαίτερο τμήμα της κινεζικής επικράτειας. Μιλώντας, ωστόσο, στη στρατιωτική ακαδημία του Πεκίνου, ο Σι Τζινπίνγκ ξεκαθάρισε πως η χώρα του «πρέπει να προετοιμάζεται για πόλεμο». Εδειξε να μην έχει αυταπάτες για τις επερχόμενες διεθνείς καταιγίδες και επαίνεσε τον διαρκή εκσυγχρονισμό των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι μετά το κομματικό συνέδριο του Οκτωβρίου, στο οποίο οι Κινέζοι κομμουνιστές αναμένεται να ανανεώσουν τη θητεία του Σι Τζινπίνγκ για τρίτη πενταετία, το Πεκίνο ετοιμάζεται για εντυπωσιακό άνοιγμα στην Ευρώπη.
Πληροφορίες της «South China Morning Post» αναφέρουν ότι μέσα στον Νοέμβριο ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολαφ Σολτς σκοπεύουν να επισκεφθούν διαδοχικά και χωριστά το Πεκίνο, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα στις ΗΠΑ. Το 2017, ο Μακρόν πραγματοποίησε ένα από τα πρώτα του ταξίδια στο Πεκίνο και δήλωσε ότι σκοπεύει να το επαναλαμβάνει κάθε χρόνο, αλλά η πανδημία τον εμπόδισε.
Οσο για τον Γερμανό καγκελάριο, φέρεται να μη συμμερίζεται τις αντιρρήσεις των Πρασίνων για μερική εξαγορά του λιμανιού του Αμβούργου από την Cosco και επιδιώκει να διατηρήσει τους οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα σε αυτή την τραγικά δύσκολη περίοδο. Αν οι επισκέψεις ματαιωθούν, θα σημαίνει ότι εξω-ευρωπαϊκός δάκτυλος μεσολάβησε.