Ηταν το πέρασμα μιας λεπτής, κόκκινης γραμμής, που αναζωπύρωσε την περιφερειακή ένταση, ξεσηκώνοντας διεθνή κατακραυγή. «Δυστυχώς, ήταν θέμα χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιο», σημείωσε η Σλοβάκα freelance δημοσιογράφος Σιμόνα ΦόλτΙν, που εδρεύει στο Ντουμπάι, αλλά τελευταία πήρε την παράτολμη απόφαση να εγκατασταθεί στο βόρειο Ιράκ, κοντά στα ορεινά λημέρια των Κούρδων.
2025: Ο πλανήτης των πλουσίων
H ΦόλτΙν έχει συνεργαστεί με το Bloomberg, το Al Jazeera, την Guardian, την Washington Post και γνωρίζει άριστα τα θέματα της Μέσης Ανατολής. Επομένως, η γνώμη αυτού του «θηλυκού Ρόμπερτ Φισκ» μετράει διεθνώς και «καίει» την Τουρκία. Από τις τουρκικές επιθέσεις στην ημιαυτόνομη κουρδική επαρχία Ζάκο σκοτώθηκαν εννέα άμαχοι (οι δύο ήταν παιδιά) και τραυματίστηκαν 23.
Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς τι γύρευαν τουρίστες σε ένα πολεμικό θέατρο. Η απάντηση είναι ότι τα βουνά του Ζάκο εκτός από λημέρι του ΡΚΚ αποτελούν και δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους κατοίκους της Βαγδάτης και άλλων περιοχών του νοτίου Ιράκ, που προσπαθούν να βρουν λίγη δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα κεντρικά και τα νότια δεν υποφέρονται στη ντάλα του θέρους και ο Ευφράτης δεν είναι αρκετός.
Η ιρακινή κυβέρνηση κατήγγειλε τη δολοφονική επίθεση της Αγκυρας κατά αμάχων. Παράλληλα, Ιρακινοί βουλευτές αποκάλεσαν τους Τούρκους «κατοχική δύναμη» και εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Βαγδάτη. Για να λέμε του στραβού το δίκιο, μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι Ιρακινοί τουρ οπερέιτορς, που οργανώνουν εκδρομές με Αραβες τουρίστες στους καταρράκτες και τα άλλα αξιοθέατα της περιοχής, εν γνώσει τους ότι πρόκειται για πολεμική ζώνη. Αυτό, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν ξεπλένει το τουρκικό έγκλημα – που δεν είναι το πρώτο και δυστυχώς, δεν θα είναι ούτε το τελευταίο.