Από 1ης Σεπτεμβρίου, το Πεκίνο κατήργησε τους δασμούς στο 98% των προϊόντων που εισάγει από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της Αφρικής, αλλά και από κάποιες ασιατικές, βοηθώντας τις να πάρουν οικονομική ανάσα. Πρόκειται κυρίως για αγροτικά προϊόντα και μεταλλεύματα από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ, την Ερυθραία, το Τζιμπουτί (όπου οι Κινέζοι διατηρούν στρατιωτική βάση), τη Γουινέα, τη Μοζαμβίκη, τη Ρουάντα, το Σουδάν και το Τόγκο.
Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της εξαγγελίας του Σι Τζινπίνγκ, στη σινο-αφρικανική σύνοδο του περασμένου Νοεμβρίου, πως η Κίνα θα αυξήσει τις εισαγωγές αφρικανικών αγροτικών προϊόντων στα 300 δισ. δολάρια έως το 2025. Το 2020, οι πωλήσεις αφρικανικών τροφίμων και γεωργικής παραγωγής στην Κίνα ανήλθαν σε 161 δισ. δολάρια, αποτελώντας μόλις το 2,6% των εισαγωγών της. Αφρικανοί οικονομολόγοι εκτιμούν πως οι χώρες τους θα ωφεληθούν ελάχιστα από αυτό το σχήμα, καθώς είναι βαριά εξαρτημένες από τις εισαγωγές τροφίμων, έχοντας ταυτόχρονα υπέρογκα χρέη προς την Κίνα, που τις δεσμεύουν πολιτικά.
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
Ο «κίτρινος γίγαντας», αντιθέτως, έχει μεγάλη ανάγκη από την αφρικανική ενέργεια και τα ορυκτά, ιδίως από τον άνθρακα και το κοβάλτιο, που είναι απαραίτητα στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας. Αν σε αυτόν τον τομέα η Κίνα αποκτήσει φθηνή πρόσβαση σε πρώτες ύλες, η δασμολογική ελάφρυνση στη γεωργία θα είναι πιο ισορροπημένη. Οι αφρικανικές οικονομίες είναι κατά βάση αγροτικές (η Μαύρη Ηπειρος διαθέτει το 60% των ακαλλιέργητων αρόσιμων εκτάσεων στον πλανήτη) και η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα τροφίμων στον κόσμο.