Επικεφαλής των αραβικών προσπαθειών η Σαουδική Αραβία, που τελευταία βλέπει τις μετοχές της ανεβασμένες ως πιθανό ουδέτερο γήπεδο της πρώτης «ειρηνευτικής» συνάντησης Τραμπ-Πούτιν. Αναφορικά με τη Γάζα, το πρακτορείο Reuters γράφει ότι εντός του μηνός θα συζητηθεί στο Ριάντ μια δέσμη ιδεών από την οικοδέσποινα Σαουδική Αραβία, μαζί με Αίγυπτο, Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα κράτη της περιοχής. Πηγές με γνώση των διαμειβομένων λένε ότι οι προτάσεις περιλαμβάνουν ένα ειδικό ταμείο των χωρών του Κόλπου για την ανοικοδόμηση της μαρτυρικής Λωρίδας, σε συνδυασμό με την πολιτική απομόνωση της Χαμάς. Αυτό θα είναι και το πιο δύσκολο, καθώς η οργάνωση έχει ηρωοποιηθεί στα μάτια των κατοίκων της Γάζας και των αραβικών μαζών.
Εν πάση περιπτώσει, από τις τέσσερις προτάσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, η αιγυπτιακή φαίνεται να έχει το προβάδισμα. Το Κάιρο προτείνει την σύσταση μιας Εθνικής Παλαιστινιακής Επιτροπής που θα κυβερνά τη Γάζα χωρίς τη Χαμάς, διεθνή συμμετοχή στην ανοικοδόμηση, παραμονή όλων των Παλαιστινίων στη γη τους και επιτάχυνση της διαδικασίας για λύση δύο κρατών – ενός εβραϊκού και ενός παλαιστινιακού.
Η τελική πρόταση θα κατατεθεί στην Αραβική Σύνοδο στις 27 Φεβρουαρίου, αφού πρώτα οριστικοποιηθεί σε διαβουλεύσεις των αραβικών κυβερνήσεων με Παλαιστίνιους αντιπροσώπους.
Το κύριο βάρος του «μασάζ» στον Λευκό Οίκο θα αναλάβει ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δελεάζοντας τον Τραμπ στη γλώσσα που καταλαβαίνει, ένα σαουδαραβικό επενδυτικό roadshow στο Μαϊάμι. Από τη μια, το «πετροβασίλειο» επείγεται να κλείσει μεγάλη αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, από την άλλη, ο Τραμπ επιθυμεί διακαώς να αποκατασταθούν οι σχέσεις Ριάντ-Τελ Αβίβ, κάτι αδύνατον, όμως, με τους Παλαιστινίους εκτός Γάζας. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα…