Η εταιρία Astrobotics ανέλαβε εργολαβικά να μεταφέρει φορτία εξοπλισμού, μεταξύ των οποίων ένα ρομποτικό όχημα του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι σε μέγεθος κουτιού παπουτσιών. Ομως το πιο εξωτικό «δέμα» για τη Σελήνη είναι μία τεφροδόχος με τη στάχτη του δημιουργού του «Star Trek», Τζιν Ροντενμπέρι.
Η φιλόδοξη ΣΔΙΤ της NASA έχει την επωνυμία «Εμπορικές Σεληνιακές Υπηρεσίες Φορτίου (CLPS)» και απώτερο στόχο την αναζήτηση νερού, ορυκτών και άλλων φυσικών πόρων, που θα επιτρέψουν τη δημιουργία μόνιμων βάσεων, με το μελλοντικό βλέμμα στον Αρη.
Επειδή, όμως, οι ΗΠΑ δεν παίζουν μόνες τους και ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, μέσα στον Ιανουάριο μία ομάδα εργασίας της Διεθνούς Αστρονομικής Ενωσης θα ξεκινήσει επαφές με αξιωματούχους του ΟΗΕ σχετικά με την επικαιροποίηση της Διεθνούς Διαστημικής Συνθήκης του 1967.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Βασικός στόχος να μη μεταφερθούν οι επίγειες γεωπολιτικές κόντρες στη Σελήνη και να προστατευθεί ο δορυφόρος μας από την υπερεκμετάλλευση και τη διαστημική ρύπανση (τεχνητοί δορυφόροι), που θα δυσχεράνουν την επιστημονική έρευνα.
Το Κέντρο Αστροφυσικής Harvard & Smithsonian διαμαρτύρεται ήδη ότι οι ανασκαφές για ορυκτά και μόνιμες βάσεις θα καταστρέψουν σεληνιακές τοποθεσίες πολύτιμες για την έρευνα στα βαρυτικά κύματα, τις μαύρες τρύπες και την αναζήτηση μακρινών πλανητών, που ενδέχεται να φιλοξενούν ζωή.
Ρεαλιστικά μιλώντας, δύσκολα η επιχειρηματικότητα θα αφουγκραστεί τις (μη προσοδοφόρες) επιστημονικές ανησυχίες. Αλλωστε, χωρίς δισταγμό, η ΝΑSA πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων το ρομαντικό διάβημα του έθνους των Νάβαχο, που ζητά να μη βεβηλωθεί το «ιερό υπέδαφος» της «θεάς Σελήνης».