Την προεδρία των ΗΠΑ διεκδικούν δύο δεινόσαυροι γύρω στα 80 και ο Πούτιν έσβησε 72 κεράκια, με προοπτική να μείνει στην εξουσία ως τα 84. Μήπως βαδίζουμε προς έναν κόσμο 80άρηδων … μεσηλίκων;
Δυστυχώς όχι, αποφαίνεται μελέτη του περιοδικού «Nature Aging», με επικεφαλής τον Σ. Τζέι Ολσχάνσκι, του Πανεπιστημίου του Σικάγο.
Σκάκι για τρεις
Οι πρόοδοι της ιατρικής και της γενετικής αύξησαν μεν το προσδόκιμο ζωής τα τελευταία χρόνια, αλλά σύντομα θα πιάσουμε ταβάνι, αν δεν έχουμε ήδη πιάσει. Οι αιωνόβιοι και οι αιωνόβιες θα συνεχίσουν βέβαια να αυξάνονται σε αριθμούς, αλλά αυτό θα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση του πληθυσμού. Η φύση έχει όρια και η προσπάθεια να τεντωθούν υπερβολικά συνιστά ύβρη.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο ανθρώπινος βίος έχει όρια και βάσει αυτού να επαναπροσδιορίσουμε την ηλικία της συνταξιοδότησης, αλλά και το πόσα χρήματα χρειάζεται κάποιος για να ζήσει καλά στη ζωή του», τόνισε ο δρ Ολσχάνσκι.
Ο ίδιος και οι συνεργάτες του παρατήρησαν την πορεία του προσδόκιμου ζωής από το 1990 ως το 2019, μέσα από τη δημογραφική βάση δεδομένων του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ. Εστίασαν στις 8 χώρες με τον «μακροβιότερο» πληθυσμό (Ιαπωνία, Γαλλία, Αυστραλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Χονγκ Κονγκ και Νότια Κορέα) συμπεριλαμβάνοντας στη μελέτη τις ΗΠΑ, που δεν ανήκουν καν στο top 40. To συμπέρασμα ήταν πως όσο πλησιάζουμε στο σήμερα τόσο μειώνεται η αυξητική τάση του μέσου όρου ζωής- στην Αμερική μάλιστα έχει μηδενιστεί. Το 2019 μόνο το 2% των Αμερικανών έφταναν τα 100, έναντι 5% των Ιαπώνων και 9% των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ. Δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι δραματικά, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο.