«Κάθε πόλη και στάδιο δεν μπορεί να ισχύσει για τα στρατόπεδα», είπε σε μια χαρακτηριστική αποστροφή του ο Νίκος Δένδιας. Βέβαια, σε μια χώρα όπου μέχρι πρότινος άνοιγαν πανεπιστήμια απλά επειδή υπήρχε αίτημα τοπικών παραγόντων ή επειδή έτσι αποφάσιζε ο εκάστοτε υπουργός, τίποτε δεν ξενίζει πια. Και ποιος δεν θυμάται να ανοίγουν ΤΕΙ εν μια νυκτί χωρίς καμία ακαδημαϊκή ανάγκη ή στόχευση. Η λογική «να μην αδειάσουν τα χωριά μας» (και να ικανοποιήσουμε και τον δήμαρχο της αρεσκείας μας) σχεδίασε εξίσου άναρχα και τον υγειονομικό χάρτη της χώρας. Νοσοκομεία σε απόσταση αναπνοής που υπολειτουργούν, Κέντρα Υγείας που δεν έχουν προσωπικό ή αν έχουν προσωπικό, δεν έχουν μηχανήματα.
Γροιλανδία εσείς, Ταϊβάν εμείς
Τηρουμένων των αναλογιών και των ευαίσθητων συνθηκών που διέπουν τις Ενοπλες Δυνάμεις, έχουμε μονάδες με 30% πληρότητα στον Εβρο και 130% στην Πελοπόννησο. Αλλά δεν είναι μόνο τα στρατόπεδα. Είναι ο τρόπος που έχει δομηθεί όλο το σύστημα και που είναι βασισμένος σε πρακτικές, ανάγκες και γνώσεις περασμένων δεκαετιών. Από τη θητεία των οπλιτών, που δεν εκπαιδεύονται ουσιαστικά, μέχρι τον τρόπο που λειτουργούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία, όλα χρειάζονται αναδιοργάνωση.
Είμαστε στο 2024. Αυτό σημαίνει πως οι συμβατικές τακτικές του προηγούμενου αιώνα δεν αντέχουν και δεν μπορούν να συγκριθούν με την εξέλιξη της στρατιωτικής τεχνολογίας. Μη επανδρωμένα συστήματα, Τεχνητή Νοημοσύνη και κυβερνοστρατοί, που διεξάγουν αόρατους και απείρως πιο επικίνδυνους κυβερνοπολέμους, είναι οι νέες μεγάλες προκλήσεις, για τις οποίες πρέπει να προετοιμαστούμε. Και για όσους νομίζουν ότι αυτά είναι υπερβολές, απλά να θυμίσουμε ότι τις τρεις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής αυξήθηκαν κατά 196% (!) οι κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Η «Ατζέντα 2023» είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει στο ελληνικό κράτος και στα τρία Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Με την υλοποίησή της θα ικανοποιηθούν οι σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις της χώρας και θα προστατευθεί το πιο σημαντικό, το πιο αποτρεπτικό, το πιο πολύτιμο όπλο που διαθέτει: το ανθρώπινο δυναμικό της.