Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε στην πρώτη της τετραετία πως υλοποίησε και με το παραπάνω όσα είχε παρουσιάσει στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. Το σύνθημα της πρώτης τετραετίας ήταν «λιγότεροι φόροι για όλους».
Η κυβέρνηση, λοιπόν, μείωσε τον ΕΝΦΙΑ κατά 34%. Κατήργησε την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Κατήργησε τους φόρους για γονικές παροχές και δωρεές. Μείωσε τους συντελεστές για τη φορολογία εισοδήματος, τη φορολογία επιχειρήσεων, την προκαταβολή φόρου, τις ασφαλιστικές εισφορές, τον ΦΠΑ σε γεωργικά προϊόντα, στην εστίαση και τον τουρισμό, στα βρεφικά είδη και έδωσε φορο-κίνητρα για επενδύσεις.
ΚΑΙ όλα αυτά δεν έγιναν σε συνθήκες οικονομικής… λιακάδας. Αντιθέτως. Εγιναν, ενώ όλος ο πλανήτης βίωνε ζόρικες καταστάσεις. Εγιναν μέσα στην πανδημία και στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.
Η φορολογία μειώθηκε σημαντικά. Μένουν κάποιες ακόμα παρεμβάσεις, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και κάποιες παρεμβάσεις σε έμμεσους φόρους.
Kαλώς ήλθατε στο τρελοκομείο
Η αύξηση των επενδύσεων σπάει κάθε ρεκόρ. Για πρώτη φορά αρχίζει να διαφαίνεται αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας.
ΒΕΒΑΙΑ, τα πράγματα είναι ζόρικα -έως πολύ ζόρικα- για τα νοικοκυριά. Εχουμε τιμές Ευρώπης, ίσως και παραπάνω, στα προϊόντα που αγοράζουμε, ενώ οι μισθοί είναι καθηλωμένοι σε μνημονιακά επίπεδα.
ΔΕΝ είναι μόνο ότι ο κατώτατος μισθός, αν και αυξήθηκε, παραμένει μόλις στα 713 ευρώ, δηλαδή γύρω στα 620 ευρώ καθαρά. Είναι και πως πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν για 400 και 500 ευρώ, δηλωμένοι ως… ημιαπασχολούμενοι, ενώ εργάζονται φουλ ωράριο. Είναι και κάτι ακόμα, πως έχουν παγώσει οι αποδοχές και για εκείνους τους εργαζoμ;eνους που έχουν αποδοχές υψηλότερες από τον κατώτατο μισθό.
ΓΙΑ να αυξηθούν οι μισθοί δεν αρκούν μόνο οι νέες επενδύσεις. Πρέπει και οι επιχειρηματίες να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό. Πρέπει να τελειώσει οριστικά η «μνημονιακή» συμπεριφορά απέναντι στους εργαζoμένους. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες, είχε δώσει το «σήμα» πριν από λίγες εβδομάδες. Ηδη, κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και μεγάλες εταιρίες έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών. Πρέπει, επιτέλους, οι επιχειρήσεις να δώσουν μερτικό από την κερδοφορία τους στους εργαζομένους.
Η κυβέρνηση, προφανώς, έχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις, ώστε να αυξηθούν οι αποδοχές των εργαζομένων. Αυτό θα είναι και το πιο κρίσιμο στοίχημα για τη δεύτερη τετραετία της Ν.Δ.