Συνολικά επτά στρατιωτικά πραξικοπήματα έγιναν σε τρία χρόνια, επιβεβαιώνοντας την ισχύ που έχει αποκτήσει ο στρατός έναντι της πολιτικής, σε περιοχές της αφρικανικής ηπείρου.
Η Γκαμπόν είναι η έκτη γαλλόφωνη χώρα της Αφρικής, όπου σημειώθηκε ένα ακόμη πραξικόπημα, δικαιολογώντας τη ρήση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για «επιδημία πραξικοπημάτων». Ο στρατηγός Μπρις Ολγκί Γκεμά ανέλαβε την εξουσία στη χώρα της Δυτικής Αφρικής, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν προλάβει καλά καλά να κλείσουν οι κάλπες και ήταν νωπή ακόμη η εκλογή του προέδρου Αλί Μπονγκό, η οικογένεια του οποίου κυβερνούσε την Γκαμπόν για 55 χρόνια με τη γαλλική στήριξη.
H «κομμουνιστική απειλή» στις ΗΠΑ
Η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ήδη ασταθούς αφρικανικής περιοχής ανησυχεί τις Βρυξέλλες, ύστερα από τη σειρά των πραξικοπημάτων που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια, στον Νίγηρα, στο Μάλι, στην Μπουρκίνα Φάσο, στη Γουινέα, στο Σουδάν.
Οι Δυτικοί αναλυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στη λεγόμενη «ζώνη των πραξικοπημάτων» της Αφρικής -που εξαπλώνεται πλέον και πέρα από την περιοχή του Σαχέλ-, θεωρώντας ότι οι συνθήκες ευνοούν την κατάλυση εκλεγμένων ηγεσιών και την ανάληψη της εξουσίας από στρατιωτικούς. Η απογοήτευση των πολιτών, η εκτεταμένη διαφθορά, η φτώχεια και η αδυναμία των πολιτικών εξουσιών να ελέγξουν τις στρατιωτικές δυνάμεις είναι μερικές από τις αιτίες της εκδήλωσης πραξικοπημάτων σε αρκετές αφρικανικές χώρες. Η ανεργία και η φτώχεια οδηγούν πολλούς νέους στο στρατό.
Ακόμη και τα θεωρούμενα ως σταθερά αφρικανικά καθεστώτα καταρρέουν από τις παρεμβάσεις στρατιωτικών αξιωματούχων, με τη βοήθεια πολλών νέων που έχουν οδηγηθεί στο στρατό απογοητευμένοι από την οικονομική εξαθλίωση και τον πλουτισμό των πολιτικών ηγεσιών. Η πλειοψηφία των πολιτών σε 19 αφρικανικές χώρες -όπως έδειξε έκθεση του δικτύου Afrobarometer- θεωρεί πως η διαφθορά αυξάνεται συνεχώς και πως οι κυβερνήσεις δεν κάνουν αρκετά για να την καταπολεμήσουν.