«Λίγο τα “κίτρινα γιλέκα”, λίγο η τρομερή ακρίβεια, λίγο τα εκπαιδευτικά προβλήματα και τα μέτρα του για τους πρόσφυγες δημιουργούν δυσφορία στους Γάλλους, ανοίγοντας την πόρτα στη Λεπέν, καθώς η Βαλερί Πεκρές, από την κεντροδεξιά, μπορεί να στερήσει ψήφους από τον Μακρόν», ήταν η επωδός.
Ομως, όλοι συμφωνούσαν ότι η αποχώρηση Μακρόν θα ήταν πλήγμα για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μετά την απόσυρση της Μέρκελ, ο Μακρόν μπορεί να παίξει σημαίνοντα ρόλο στη διευθέτηση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Η κριτική για τον Σολτς ήταν ότι η σύμπλευσή του με τους «πράσινους» αργά ή γρήγορα θα εξελιχθεί προβληματική. Βέβαια, ένα μήνα μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, και παρά τις καλές και παραδοσιακές οικονομικές σχέσεις Γερμανίας – Ρωσίας, ο καγκελάριος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Επίσης, συμφωνούσαν ότι η απομάκρυνση Μακρόν δεν θα ήταν το καλύτερο για τα ελληνικά συμφέροντα, όταν το δόγμα «Ελλάς – Γαλλία συμμαχία» έχει επανακάμψει. Ολοι θυμούνται ότι ο Μακρόν, καλοκαίρι του 2020, που η Τουρκία μας απειλούσε, όχι μόνο πήρε καθαρή θέση υπέρ της Ελλάδας, αλλά έστειλε και τον γαλλικό στόλο να περιπολεί στην Ανατολική Μεσόγειο για κάθε ενδεχόμενο. Πρόσθεταν ακόμη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και πρωθυπουργός μικρής χώρας, κατάφερε να έχει δυναμική παρουσία στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, πράγμα που μελλοντικά μπορεί να του εξασφαλίσει σημαίνουσα θέση στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ενα μήνα μετά από εκείνη τη συζήτηση, η ιμπεριαλιστική εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία επιτέλεσε την αφύπνιση της Γαλλίας. Τώρα, διαβάζοντας τον γαλλικό Τύπο, η αλλαγή στη στάση των Γάλλων, την οποία προφανώς προκάλεσε ο πόλεμος, είναι εμφανής. Οι μετρήσεις δίνουν προβάδισμα στον Μακρόν. Την προηγούμενη εβδομάδα 30.000 οπαδοί του -νέοι στην πλειονότητά τους- γέμισαν ασφυκτικά το πελώριο στάδιο της Ντεφάνς, θυμίζοντας κάτι από συναυλία ροκ σταρ. Ο Μακρόν έδειξε μεγάλη αυτοπεποίθηση και δεν άφησε αμφιβολία για το τελικό αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο. Βέβαια, στους οπαδούς τους που όρθιοι τον επευφημούσαν, είπε το καθιερωμένο: «Μη νομίζετε ότι όλα έχουν αποφασιστεί, ότι όλα πάνε μια χαρά…», που σημαίνει «δουλέψτε κι εσείς»…
Η Λεπέν, γαντζωμένη επάνω στην ακρίβεια -χωρίς να αναφέρεται και στα αίτιά της-, κάνει την τρίτη προσπάθεια να καταλάβει την προεδρία, πράγμα που θα χαροποιούσε ιδιαιτέρως τον… Πούτιν. Τη στιγμή που γράφω δεν υπάρχουν αποτελέσματα. Ωστόσο, η επόμενη αναμέτρηση δεν σημαίνει μόνον για τη Γαλλία πολιτική σταθερότητα, κοινωνική συνοχή, επίλυση οικονομικών προβλημάτων. Είναι εξίσου σημαντική για την Ευρώπη, ιδιαίτερα για την Ελλάδα. Εν αναμονή, λοιπόν, του ποιος θα είναι ο αντίπαλος του Μακρόν στον δεύτερο γύρο, ας κάνουμε θετικές σκέψεις.