Το αποτέλεσμα του πρωτοποριακού δημοψηφίσματος λύνει τα χέρια των γιατρών κι εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο στη διενέργεια μεταμοσχεύσεων στη χώρα των Αλπεων. Ιδίως σε επείγουσες περιπτώσεις, όπου η διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο μπορεί να είναι ζήτημα ωρών.
Με καθαρή πλειοψηφία 60%, οι Ελβετοί είπαν «ναι» στο τεκμήριο συναίνεσης του θανόντος, απαλλάσσοντας τους πολίτες από τον γραφειοκρατικό κόπο να γίνουν επίσημα δωρητές οργάνων, με χαρτιά και ταυτότητες.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες θα ήθελαν να έχουν χαρίσει ζωή με το φευγιό τους, αλλά κανείς δεν μπορούσε πια να τους ρωτήσει. Αυτό έχει συνέπεια η μεγάλη απόφαση να εγκαταλείπεται στα χέρια των συγγενών, που διστάζουν σε κάποιες περιπτώσεις να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο ρόλος των συγγενών παραμένει κομβικός στην Ελβετία.
Απλώς, οι γιατροί δεν θα τους ρωτάνε, αλλά θα πρέπει να παίρνουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία να μπλοκάρουν τη δωρεά οργάνων του ανθρώπου τους – αυτό θα παραμείνει δικαίωμά τους.
Επιπλέον, το τεκμήριο συναίνεσης δεν θα ισχύει για παιδιά κάτω των 16, για τα οποία θα οφείλουν πάντοτε να ερωτώνται οι γονείς. «Ο κόσμος έδειξε ότι είναι έτοιμος να δώσει μια ευκαιρία σε όσους βρίσκονται σε λίστα αναμονής», δήλωσε με ικανοποίηση ο διευθυντής της Ελβετικής Εταιρίας Μεταμοσχεύσεων, Φραντς Ιμερ.
Στο τέλος του 2021 περίπου 1.400 ασθενείς στην Ελβετία περίμεναν στην αναμονή για μεταμόσχευση, ενώ 166 δωρητές χάρισαν 484 όργανα σε ισάριθμους λήπτες. Αντίστοιχα στην Ελλάδα την πρώτη χρονιά της πανδημίας (Μάρτιος 2020-Μάρτιος 2021) πραγματοποιήθηκαν 134 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων και 121 μεταμοσχεύσεις μυελού οστών, περισσότερες από τον επίσημο μέσο όρο (107) της τελευταίας πενταετίας.