Το αναπαράγουν ad nauseam οι ειδικοί με τα εξής επιχειρήματα: Το 2024 είχαμε στις ΗΠΑ κύμα νέων θέσεων εργασίας, εύρωστη ιδιωτική κατανάλωση, χαμηλότερα επιτόκια, αποκλιμακούμενο πληθωρισμό, εντυπωσιακά επίπεδα ιδιωτικών επενδύσεων και ρεκόρ κερδών στη Γουόλ Στριτ. Κοντολογίς, όλος ο πλανήτης κοιτάζει με φθόνο την αμερικανική οικονομία. Πειράζει, όμως, που οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν το νιώθουν καθόλου στη ζωή τους;
Ο «Guardian» μίλησε με … κανονικούς ανθρώπους στις ΗΠΑ (έναν υδατοκαλλιεργητή, έναν αγρότη, βιομηχανικούς εργάτες κ.λπ.), που θάμπωσαν τη λάμψη του συστημικού αφηγήματος.
«Η οικονομία απλώς κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους. Οι υπόλοιποι βουλιάζουν», συμπύκνωσε ο 62χρονος υδατοκαλλιεργητής από τη Β. Καρολίνα, Τζιμ Γουάιτ. Είναι τρομακτικό να ακούς έναν Αμερικανό σε αυτή την ηλικία να λέει: «Δεν θα αποκτήσω ποτέ δικό μου σπίτι. Για Ι.Χ. ούτε λόγος. Εδώ και καιρό έχω κόψει τις εξόδους». Κι ακόμη τραγικότερο την 34χρονη Τζούλια από την Ουάσιγκτον, επαγγελματία του μάρκετινγκ, να ομολογεί πως «δεν έχει κοινωνική ζωή, ούτε αποταμιεύσεις ούτε σχέδια για το μέλλον…».
Η ευημερία των δεικτών δεν βοηθά στο ελάχιστο τους Αμερικανούς του καθημερινού μόχθου να αντεπεξέλθουν στα υψηλά κόστη κατοικίας, τροφίμων, παιδικής φροντίδας, υγείας, ασφάλισης, καυσίμων και ψυχαγωγίας. Μια συνταξιούχος από τη Φλόριντα παραδέχεται ότι η βενζίνη είναι φθηνότερη από ό,τι στην Ευρώπη. Αλλά τι να το κάνεις όταν αυξάνονται ραγδαία οι άστεγοι σε Νέα Υόρκη, Μαϊάμι και Μιλγουόκι;
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Ολοφάνερα το πάρτι είναι για λίγους, με τους πολλούς να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έναν δικομματισμό οριοθετημένο από τους Δυνατούς. Οι απόπειρες του Ομπάμα και του Μπάιντεν να βελτιωθεί η κατάσταση έπεσε πάνω στα δικομματικά λόμπι των Δυνατών στο Κογκρέσο, που απειλούν με το ταβάνι δημόσιου χρέους, όποτε απειλείται το φαγοπότι τους.