Το φαινόμενο δεν είναι ανεξήγητο, ασφαλώς υπάρχουν προβλήματα σε πολλές οικογένειες λόγω της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών τιμών σε βασικές πρώτες ύλες, όμως ο σημαντικότερος κοινωνικός δείκτης, που έχει και πολιτική σημασία, είναι τα ποσοστά της ανεργίας.
Σήμερα η ανεργία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών, κάθε θέση εργασίας που δημιουργείται στην αγορά βελτιώνει ριζικά τα δεδομένα των οικογενειακών προϋπολογισμών και λειτουργεί ως ασπίδα στην ακρίβεια.
Γιατί καλές οι αυξήσεις στις συντάξεις, όμως η μεγαλύτερη ανάσα για τους ηλικιωμένους είναι όταν βλέπουν τα παιδιά ή και τα εγγόνια τους να εργάζονται και όχι να περιμένουν βοήθειες από την πενιχρή, κατά κανόνα, σύνταξη, όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν.
Τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά στην οικονομία και η κυβέρνηση πηγαίνει προς τις κάλπες με ούριο άνεμο.
Πρώτον, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί αναθεωρούν επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις τους για την ευρωπαϊκή οικονομία. Το φθινόπωρο προέβλεπαν ύφεση για φέτος, τώρα θεωρούν ότι θα υπάρξει ανάπτυξη, στοιχείο ζωτικής σημασίας για τη νέα θερινή περίοδο.
Kινεζική απόβαση στην πίσω αυλή του Τραμπ
Δεύτερον, η τιμή του φυσικού αερίου είναι κοντά στα 50 ευρώ, όταν πέρυσι τέτοια εποχή ξεκινούσε την κούρσα από τα 80 και 100 ευρώ. Η διαφορά θα αποτυπωθεί στον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου, ενώ πλέον θα εκλείψουν οι λόγοι για δευτερογενείς ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων και αγαθά πρώτης ανάγκης.
Τρίτον, η εστίαση και ο τουρισμός που αποτελούν κύριους δείκτες οικονομικής ευημερίας και τα δεδομένα βελτιώνονται όπως προκύπτει από την εκτίναξη του τζίρου τους σε ετήσια πλέον βάση. Το οικονομικό κλίμα, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών και βαίνει βελτιούμενο.
Ολα αυτά δείχνουν ότι εάν τελικώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκηρύξει τις εκλογές για τις 9 Απριλίου, όπως συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες, το κυβερνών κόμμα θα έχει το ρεύμα της οικονομίας με το μέρος της, το τοπίο είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο του Σεπτεμβρίου όταν υπήρχε η απειλή του εφιαλτικού χειμώνα. Τα υπόλοιπα θα φανούν στις κάλπες.
Απαισιόδοξοι κατ’ επάγγελμα
Η ΓΣΕΒΕΕ παραδοσιακά εκφράζει τις πλέον απαισιόδοξες τάσεις της αγοράς. Την περίοδο της πανδημίας η διοίκησή της προέβλεπε «επιδημία λουκέτων» και οικονομική ασφυξία των μικρομεσαίων εάν ξεκινήσουν οι καταβολές της επιστρεπτέας προκαταβολής. Οι εκτιμήσεις τους αποδείχθηκαν εκτός πραγματικότητας. Στην αγορά όχι μόνο δεν σημειώθηκε ντόμινο πτωχεύσεων, αλλά αντιθέτως το 2022 καταγράφηκε αύξηση του τζίρου σε επίπεδα-ρεκόρ όλων των εποχών, ενώ η συμμόρφωση των μικρομεσαίων στις φορολογικές τους υποχρεώσεις αποτυπώθηκε στη σημαντική αύξηση των δημοσίων εσόδων. Στην τελευταία έρευνα για το οικονομικό κλίμα συμπεραίνουν ότι ένα στα δύο νοικοκυριά δηλώνει ότι δεν επαρκεί το εισόδημά του για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του μήνα, αλλά φτάνουν για τις πρώτες 19 ημέρες. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο ίδιο συμπέρασμα είχαν καταλήξει και το 2018, αν και οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τότε, ενώ δεν υπήρχε η διεθνής πληθωριστική. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 28% των νοικοκυριών δήλωσε πως το 2022 μειώθηκε το εισόδημά του σε σχέση με το 2021, όταν το 2018 μειώσεις είχε αναφέρει το 43,9% των ερωτηθέντων.