Η «είδηση» ότι ο Γιώργος Μάγκας πέθανε έκανε το γύρο της ψηφιακής Ελλάδας, με θύματά της να πέφτουν ακόμα και μεγάλες ιστοσελίδες. Κομβικό σημείο στην άμεση αναμετάδοση ήταν ότι το αναπαρήγαγε και ο πρόεδρος του ΣΕΗ. Ο Σπύρος Μπιμπίλας είναι σοβαρός άνθρωπος, έμπειρος στα θέματα του κλάδου που εκπροσωπεί και κατά κοινή ομολογία χειρίστηκε όλη την ιστορία του εγχώριου me too με αξιοπρόσεκτη σύνεση. Επίσης εκ της θέσεώς του έχει άμεση και συνήθως έγκυρη ενημέρωση για τους καλλιτέχνες που ασθενούν ή αποβιώνουν. Οπότε είναι λογικό να θεωρείται έγκυρη πηγή για τους δημοσιογράφους. Oμως το λάθος καραδοκεί παντού και για αυτό πρέπει να προηγείται η διασταύρωση της πληροφορίας.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Στην περίπτωση του βασιλιά του κλαρίνου πρόκειται για ένα συνδυασμό γκάφας, ψευδούς είδησης και τσαπατσουλιάς. Προφανώς ούτε ο Σπύρος Μπιμπίλας ούτε όποιος το πίστεψε και το μοιράστηκε με τη σειρά του είχαν κάποιο απώτερο σκοπό να βλάψουν τη φήμη του γνωστού μουσικού. Ομως ας εκμεταλλευτούμε τουλάχιστον τη διάσταση που πήρε το θέμα για να επαναφέρουμε στη δημόσια συζήτηση τα fake news που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και την ευκολία με την οποία καταναλώνονται. Οι δημοσιογράφοι οφείλουμε να διασταυρώνουμε μια είδηση από δύο πηγές, οι πολίτες πρέπει να προσέχουν πολύ ποιους ακολουθούν και ποιους εμπιστεύονται.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος διαβάζει το θάνατό του. Θύματα κακόγουστων φαρσέρ ή λαθών έχουν πέσει κατά καιρούς πολλά δημόσια πρόσωπα σε όλο τον κόσμο. Από τη Χίλαρι Κλίντον και τον Κώστα Γαβρά μέχρι την Μπρίτνεϊ Σπίαρς και τη Ζωζώ Σαπουντζάκη. Ακόμα και μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν κάνει «πατάτα». Τον Απρίλιο του 2018 το CBS δημοσίευσε τη νεκρολογία της Μπάρμπαρα Μπους, παρόλο που στο κείμενο υπήρχε σημείωση «Να μην ανέβει ως είδηση». Σε αντίστοιχο μεγαλειώδες σφάλμα είχε υποπέσει το έγκριτο Assosiated Press όταν δημοσίευσε κατά λάθος τη νεκρολογία που είχε ετοιμάσει για τον Μπομπ Χόουπ.