Τον ενδιαφέρει ποιος έχει την ευθύνη που δεν έχουν συναντηθεί μέχρι τώρα για να λύσουν το πρόβλημά του ή ότι από νωρίς το απόγευμα «ταμπουρώνεται» στο σπίτι του για να νιώσει ασφαλής;
Τις απαντήσεις τις γνωρίζουμε όλοι και το μόνο που έχει σημασία από τον τελευταίο δημόσιο καβγά είναι ότι αναδεικνύεται η δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι σε πολλές γειτονιές της Αθήνας από την εγκληματικότητα που συνδέεται με την παράτυπη μετανάστευση, αλλά δεν οφείλεται μόνο σε αυτήν.
Αντί λοιπόν για λόγια και αντιπαραθέσεις, θα πρέπει όλοι να κάνουν τη δουλειά τους, ξεκινώντας από την εφαρμογή των νόμων.
Ειδικά για το μεταναστευτικό, είδαμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος σε ό,τι αφορά στη φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, από τις 121 δομές λειτουργούν μόνο οι 34. Εντός του έτους θα κλείσουν και τα διαμερίσματα στην Αθήνα, καθώς οι ροές μεταναστών είναι μικρές και σε κάθε περίπτωση δεν συγκρίνονται με τα «κύματα» της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησαν τις «Μόριες».
Εφαρμόσθηκαν οι νόμοι και υπήρξε αποτέλεσμα, ενώ εστάλη ένα σαφές μήνυμα στα κυκλώματα των διακινητών ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης και δεν ανέχεται την κατάλυσή τους.
Ειδικά για την Αθήνα, το ζήτημα της αστυνόμευσης είναι πιο σύνθετο αλλά όχι και άλυτο. Κυβέρνηση και δήμος πρέπει να συνεργαστούν για να αποφευχθεί η «γκετοποίηση» γειτονιών, που οδηγεί στη δημιουργία «άβατων» και άλλων χώρων εγκληματικότητας. Η Αστυνομία πρέπει να είναι παρούσα σε κάθε γειτονιά και επίσης το κράτος οφείλει να ταυτοποιήσει τους μετανάστες που κυκλοφορούν στην Αθήνα. Να διαπιστώσει ποιοι δικαιούνται άσυλο και ποιοι όχι, να φροντίσει για την εκπαίδευση των παιδιών ώστε να λάβουν ελληνική παιδεία και να καταστήσει σαφές ότι οι νόμοι εφαρμόζονται για όλους και προπαντός για τους πιο αδύναμους.
Το ίδιο ισχύει για τα έκτροπα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου μία ομάδα τραμπούκων επιχειρεί να καταλύσει το δικαίωμα της πανεπιστημιακής κοινότητας να κατασκευάσει μια βιβλιοθήκη για τους φοιτητές σε ένα χώρο που έχει καταληφθεί εδώ και 30 χρόνια.
Οι πολίτες δεν περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ λύσεις, ενδεικτικά τα όσα είπε χθες στην ΕΡΤ ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, που ευθέως επέρριψε τις ευθύνες για τα επεισόδια στον πρύτανη του ΑΠΘ δικαιολογώντας τους καταληψίες. Από την κυβέρνηση, ωστόσο, οι απαιτήσεις είναι υψηλές σε ό,τι αφορά στα ζητήματα ασφάλειας ώστε οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης να πηγαίνουν στη σχολή τους χωρίς να φοβούνται μήπως τους έρθει στο κεφάλι καμιά αδέσποτη αλλά «φιλειρηνική βαριοπούλα», και οι πολίτες της Αθήνας να μην κλειδαμπαρώνονται περιμένοντας πότε θα γίνει το ραντεβού του δημάρχου με τον υπουργό.
Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε χιλιάδες προσλήψεις αστυνομικών, ας κάνουν όλοι τη δουλειά τους βάσει των νόμων, όπως είναι το αυτονόητο, που σε αυτή τη χώρα παραμένει και το μεγάλο ζητούμενο.